Shkencëtarët zbulojnë metodën për shërimin e të verbërve

Doktorët britanikë kanë restauruar me sukses shikimin në syrin e djathtë te një pacient në sajë të qelizave embrionale njerëzore që janë rritur në laborator, raporton BBC News.

Douglas Waters thotë se nuk kishte parë asgjë përpara procedurës, ndërsa tani mund të lexojë gazetën. Ai është një nga dy pacientë në të cilët trajtimi pionier i terapisë së qelizave staminale është aplikuar në Spitalin e Moorfields Eye në Londër.

Të dy pacientët e trajtuar kishin degjenerim makular ose njollë të verdhë, sëmundje të lidhura me plakjen.

Mjekët kanë gjetur një mënyrë për të krijuar një epiteli të ri të pigmentit të retinës dhe implantin kirurgjik në sy. Teknika, e përshkruar në Bioteknologjinë Natyrore, fillon me embrionet mëmë që konvertohen në qelizat që ndërtojnë epitelin e pigmentit të retinës dhe pastaj inkorporohen.

Operimi ka zgjatur dy orë. “Ne u kthyem sytë ku nuk ishte aspak e mundur. Kjo është shumë emocionuese. Ndërsa plakemi, pjesët e syrit pushojnë së funksionuari. Për herë të parë kemi arritur të marrim qelizat e embrioneve, t’i vendosim në sy dhe t’ia kthejmë personit përsëri shikimin”, thotë profesor Lindon da Cruz.

Mjekët theksojnë se ky është një sukses i madh i mjekësisë rigjeneruese. Të dy pacientët kishin degjenerim të lagësht makular të lidhur me plakjen. Kjo formë e sëmundjes karakterizohet nga rritja e enëve të gjakut anormale që rriten nën makulë dhe e dëmtojnë atë.

Degjenerimi makular i thatë është më i zakonshëm dhe shoqërohet me përkeqësimin e epitelit të pigmentit të retinës. Besohet se kjo metodë do të jetë në gjendje të trajtojë të dy format e sëmundjes. Para se të bëhen konkluzione konkrete, nevojiten studime të mëtejshme.