Qelizat amë, shpresë e re për të sëmurët nga skleroza

Transplantimi i qelizave burimore mund të sjellë ndryshime të mëdha për shumë njerëz me sklerozë të shumëfishtë, tregoi një studim ndërkombëtar.

Siç transmeton BBC, ajo ka treguar se transplantimi mund të ndalojë sëmundjen dhe të lehtësojë simptomat.

Mbi 100 pacientë morën pjesë në një studim në spitale në Çikago, SHBA, Sheffield në Britani, Uppsala në Suedi dhe Sao Paolo në Brazil. Të gjithë ata kishin sklerozë të shumëfishtë duke hequr periudhën e shërimit të sëmundjes dhe tërheqjen afatgjatë të shenjave të sëmundjes.

Rezultatet e përkohshme u botuan në takimin vjetor të Shoqatës Evropiane për Transplantimin e eshtrave në Lisbonë.

Në studim, pacientët morën ose terapi të barnave, ose transplantim të qelizave burimore me terapi HSCT. Pacientët në grupin që merrnin qelizat burimore vunë re një rënie të aftësisë së kufizuar, ndërsa simptomat u përkeqësuan në një grup tjetër.

Një vit më vonë, kishte vetëm një rast të rikthimit të sëmundjes në grupin e qelizave staminale krahasuar me 39 në grupin e dytë që morën barna.

Monitorimi i pacientëve për një mesatare prej tre vjetësh tregoi se transplantimi dështoi në tre nga 52 pacientë (gjashtë për qind), krahasuar me 30 nga 50 pacientët (60 për qind) nga grupi i kontrollit të trajtuar me barna.

Trajtimi përdor kimioterapinë për të shkatërruar sistemin imunitar të dëmtuar dhe pastaj qelizat burimore të marra nga gjaku dhe palca e eshtrave të pacientit janë ri-futur. Këto qeliza nuk preken nga skleroza e shumëfishtë dhe ata ri-ndërtojnë sistemin imunitar të pacientit.

Mjekët sugjerojnë se ky trajtim nuk i përshtatet të gjithë pacientëve me sklerozë të shumëfishtë dhe se procesi mund të jetë i rëndë, duke përfshirë kimioterapinë dhe disa javë të izolimit në spitale.

Dr. Suzana Kolhilhas thotë se transplantimi i qelizave burimore HSCT së shpejti do të njihet si një trajtim i themeluar në Angli dhe se atëherë do të jetë një prioritet për të siguruar që pacientët të marrin këtë terapi.