Pamjet tronditëse: Ja si ndryshojnë ushtarët para, gjatë dhe pas luftës

Lufta ndryshon shumë njerëzit, sidomos ushtarët që ndodhen në vijën e parë të frontit. Jo vetëm që lufta ndikon në mirëqenien e tyre fizike, por edhe në mirëqenien e tyre mendore e emocionale.

 

Zakonisht, pas një lufte, shumica e ushtarëve nuk kanë asgjë për të thënë sepse e kanë të vështirë të përshkruajnë përvojat e tyre. Pavarësisht nëse ata ishin në anën humbëse apo jo, kujtimet janë zakonisht të padurueshme për ta.

Fotografi i talentuar britanik, Lalange Snou, i cili është me qendër në Afganistan, u fut në një projekt 8-mujor që përfshinte portrete të 14 anëtarëve të Batalionit të Parë Britanik nga Regjimenti Mbretëror i ushtarëve të Skocisë.

E titulluar: “Ne nuk kemi vdekur”, shfaq portretet e këtyre ushtarëve, që zbulojnë ndryshime në shprehjen e ushtarëve, përpara, gjatë dhe pas luftës, Bora i lidh drejtpërdrejt këto shprehje me ngarkesën emocionale që kishin përjetuar burrat.

Përveç fotografisë që zbulon gjendjen e këtyre ushtarëve, projekti i Snoëit u shoqërua me citime nga intervistat që ai bëri me secilin prej këtyre ushtarakëve.

Intervistat zbuluan se shumë prej ushtarëve u kthyen në shtëpi me çrregullim stresi post-traumatik PTSD – një gjendje që prek njerëzit që kanë qenë të ekspozuar ndaj situatave të këqija dhe të dhunshme.

Ata ishin të mbushur me keqardhje, por shumë prej tyre gjithashtu e kishin të vështirë ta rregullonin jetën si civilë.