Në vitin 2025 më shumë do të punojnë makinat sesa njerëzit

Megjithatë, në kundërshtim me shumë pritshmëri, digjitalizimi do të rezultojë në punë më të reja.
Në pak vite, sipas një parashikimi nga Forumi Ekonomik Botëror ( WEF ) , makinat do të bëjnë më shumë punë sesa njerëzit. Megjithatë, ky ndryshim pritet të krijojë më shumë vende pune sesa të reduktohet, sipas një studimi të WEF të botuar të hënën, transmeton lajmi.net.

Sipas sondazhit, njerëzit ende bëjnë 71 për qind të punës së tyre dhe makinat vetëm 29 për qind. Deri në vitin 2025, përqindja e makinave pritet të rritet në më shumë se gjysmën.

Për studimin, ekonomistët vëzhguan drejtues nga 300 kompani globale për ndryshime teknike. Nga të dhënat e tyre, studiuesit llogarisnin që rreth 20 milionë vende pune do të humbeshin në mbarë botën deri në vitin 2022 – në kthim, megjithatë do të krijohen 133 milionë vende të reja pune.

Ndryshimet teknike po ndryshojnë kërkesat për punëtorët. Sipas anketës, më shumë se gjysma e të punësuarve do të duhej t’i nënshtroheshin trajnimit. Megjithatë, gjysma e kompanive planifikojnë të trajnojnë vetëm punonjësit kryesorë, ndërkohë që vetëm 30 përqind e kompanive duan të kualifikohen për punëtorët që humbin punën për kërkesat e reja.

Kryetari i Federata Sindikale Gjermane ( DGB ), Reiner Hoffmann , paralajmëroi kundër një botë shumë të shpejtë në ndryshim të punës: “Pasojat do të pranohen vetëm nga populli dhe tolerohet, qoftë si të punësuar ose konsumatorët, në qoftë se teknologjia është përdorur për ta dhe jo për të tyre” ai tha se “bota”. Ai gjithashtu bëri thirrje për më shumë investime në arsim.