Gjenden mbetjet e një krijese të çuditshme që thuhet të ketë ekzistuar 10,000 vite më parë

Mbetjet e një krijese gjigante të zhytur janë gjetur në Ekuador.

I quajtur “Yeti i Amerikës së Jugut”, kafsha e lashtë mendohet të ketë bredhur në luginat ndër-Ande mijëra vjet më parë.

Një ekip paleontologësh gjetën ‘Yeti’ në një zonë malore 2.500 metra mbi nivelin e detit. Ata mendojnë se peshonte rreth një ton dhe kishte kthetra të mëdha.

Gërhitja e saj ka qenë e përshtatur për t’i bërë ballë temperaturave të ulëta dhe lartësive të larta. Kur ajo përshkoi Tokën midis 10,000 deri 40,000 vjet më parë ka të ngjarë të jetonte në zona me barishte disa gradë më të ngrohta se sa janë sot.

Emri shkencor i kafshës antike është Oreomylodon wegneri, ose mylodon malor. Mbetjet e mjaftueshme u gjetën për të ndërtuar një trup pothuajse të plotë të krijesës. Kockat e kësaj bishë gjigante janë zbuluar në Ekuador për mbi 100 vjet.

Lloji është konfirmuar si një lloj unik i përtacisë antike që jetonte në baza më të larta. Ekipi i kërkimit argjentinas dhe ekuadoras mund të ketë gjetur shumë mbetje por ata ende mendojnë se duhet të zbulohen më shumë detaje.

Ata zbuluan fakte interesante si kthetrat e krijesave ishin të vendosura në këmbët e pasme dhe në pjesën e përparme. Mendohet gjithashtu se krijesat ishin barngrënës me një aromë të fortë.