E jashtëzakonshme: Shkencëtarët gjejnë oksigjen në një galaksi 581 milionë vite dritë larg

Për herë të parë ndonjëherë, astronomët kanë identifikuar oksigjenin molekular në një galaktikë jashtë Rrugës së Qumështit.

Zbulimi u bë nga një ekip astronomësh në Observatorin Astronomik të Shangait, të udhëhequr nga Junzhi Wang.

Ekipi identifikoi praninë e oksigjenit molekular duke analizuar valët e lehta që kishin arritur në Tokë nga Markarian 231, një galaktikë rreth 581 milionë vite dritë larg.

Prania e oksigjenit në atmosferën e Tokës, së bashku me gazrat e tjerë, e kanë bërë të vështirë për të marrë lexime të sakta të valëve të lehta nga galaktikat e largëta, sipas një raporti në Vice.

Bazuar në leximet, skuadra vlerëson se mund të ketë më shumë se 100 herë më shumë oksigjen në galaktikën Markarian 231.

Gjatë 20 viteve të fundit, oksigjeni molekular është zbuluar në dy lokacione të tjera në Rrugën e Qumështit: Renë Rho Ophiuchi dhe mjegullnajën Orion.