Adoleshenti shpik “plastikë” të biodegradueshëm që dekompozohet në 33 ditë

Ndotja plastike është bërë një problem i madh për planetin tonë për një kohë.

Vitet e fundit, vetëdija për ndotjen plastike u shfaq në dritë dhe shumë kompani dhe organizata po përpiqen të bëjnë çmos për të ndaluar procesin.

Një e re nga Australia e mori atë vetë për të luftuar betejën e ndotjes duke shpikur një mënyrë alternative për të përdorur plastikë. Ajo shpiku predha prej kallaji që shpërbëhen pas një kohe.

Angelina Arora, një vajzë 17-vjeçare, prodhoi një plastikë të kompostueshme duke përdorur predha të kripura. Brenda 33 ditësh, ky produkt i saj do të dekompozohet plotësisht. Ajo u vlerësua masivisht në Australi.

Ajo fitoi një çmim të Shkencës dhe Inxhinierisë BHP dhe emëroi Konservatorin e Rinj të Shoqërisë Gjeografike Australiane të Vitit.

Jo vetëm që kjo na shpëton nga keqësimi i ndotjes, por prodhimi është i lirë. Mund të përdoret gjithashtu për qëllime të ndryshme.

Angelina bisedoi me një bandë ndërmarrjesh dhe ata e gjetën produktin të pabesueshëm, shkruan healthy life boxx. Produkti është fleksibil, i qëndrueshëm dhe i pazgjidhshëm, i cili është alternativa perfekte për plastikën.

Si studente e mjekësisë, Angelina po teston produktin e saj edhe për paketimin mjekësor.

Dashuria e saj për shkencën dhe eksperimentimin e bëri atë të përpiqej të gjente një zëvendësues të lirë, duke u regjistruar kështu në fushën e shkencës, transmeton lajmi.net.

Për këtë rezultat, Angelina duhej të bënte disa eksperimente. Ajo filloi të bënte plastikë të bërë nga materiale organike siç janë lëvozhga misri dhe banane, megjithatë tretshmëria ishte një faktor i madh pse nuk funksionoi.

Duke përdorur disa kimikate, ajo ishte në gjendje të shndërronte karbohidratet në kitosan. Ajo më vonë përzieu kitosanin me fibroin (një proteinë e patretshme nga krimbat e mëndafshit) dhe krijoi një plastikë të përsosur kompostable e cila u prish pas 33 ditësh.

Edhe pse ajo mendoi se mosha e saj mund të jetë një pengesë për suksesin, ajo nuk u dekurajua. Ajo pohon se për të, mosha është vetëm një numër dhe vazhdon të punojë në kërkimet e saj. Pas një kohe, ajo arriti një sukses të madh.