A rrezikohet nga cunami bregdeti i Adriatikut?

Cunami janë valë të rrallë, por tejet të mëdha dhe të rrezikshme të oqeanit.

Sidoqoftë, Cunamit nuk janë të lidhura me aktivitetet sizmike, shpërthimet vullkanike ose rrëshqitjet e tokës, por ato ndodhin nga forca atmosferike.

 Cunamit shkatërrues njihen që ndodhin në Japoni, Spanjë, Kinë, në një pjesë të Amerikës. Bregdeti lindor i detit Adriatik është ndër vendet në botë veçanërisht të rrezikuara nga Cunami meteorologjik.

Cunami më i fortë në Adriatik ka qenë përmbytja e madhe në Vela Luka (Kroaci) më 21 Qershor 1978 ky njihet si Cunami më i fortë në botë. Dëmi i cili u shkaktua rezultoi me vlerë prej 7 milionë dollarësh. Përveç Cunamit në Vela Luka, thuhet se kanë qenë një numër i madh i Cunamit në Detin Adriatik.

Me rritjen e nivelit të ujit dhe të valëve është rreziku për të ndodhur një Cunami, nga shkencëtarët Deti Adriatik konsiderohet si mjaft i rrezikshëm dhe që mund të preket nga cunamit.