Aktoret dënojnë padrejtësitë në Globin e Artë

Ndër fituesit e Globit të Artë të Hollywoodit janë shumë gra për rolet feministe që luajtën, si Nicole Kidman, Frances McDormand dhe Elisabeth Moss.

Disa prej tyre vendosën të merrnin një qëndrim në tepihun e kuq lidhur me skandalin që shpërtheu vitin e kaluar në industrinë e filmit për shkak të ngacmimeve seksuale.

Këtu janë disa që, me deklaratat dhe fjalimet e tyre, shënuan çmimin e 75-të të Artë Globe.

Elisabeth Moss

Aktorja fitoi Globin e Artë për rolin kryesor të gruas në dramën televizive “The Handmaid’s Tale.”

“Deri tani kemi qenë njerëz që nuk ishim në gazeta. Ne jetuam në skaj, në ndarje midis tregimeve. Margaret Atwood, kjo është për ju dhe për gratë që ishin para dhe pas jush, të cilët ishin të guximshëm për të folur kundër jo tolerancës dhe padrejtësisë dhe për të luftuar për barazi dhe liri në këtë botë. Sot, ne jemi një histori në gazetë. Ne shkruajmë historitë tona,”tha Moss.

Debra Messing

Kur ishte në tepihun e kuq, ajo u pyet nga mediat pse ishte veshur në të zeza.

“Për shkak se unë dua të falënderoj dhe të mbështes të gjithë akuzuesit e guximshëm, të cilët kanë ndarë lajmet e tyre të abuzimit. Jam tronditur kur kam dëgjuar se E! nuk paguan barabartë punëtorët e saj sipas gjinisë”, tha Debra.

Nicole Kidman

Australian fitoi çmimin më të mirë të aktores në serinë e kufizuar “Big Lies” për rolin e Celeste, një gruaje që vuan abuzimin fizik dhe seksual nga burri i saj.

“Karakteri që kam luajtur përfaqëson diçka që është në qendër të debatit tani – dhuna. Besoj dhe shpresoj që ne mund të nxisim ndryshimin përmes tregimeve që prezantojmë dhe mënyrën se si po flasim për to”, tha Kidman.

Reese Witherspoon

Aktorja mori mundësinë për të përmendur problemin e abuzimit seksual më shumë se një herë. Si producente, ajo mori çmimin për serinë më të mirë të kufizuar “Big Small Lies”.

“Në këtë seri, ne kemi paraqitur një botë që mund të jetë shumë e ndryshme nga ajo që qëndron prapa dyerve të mbyllura. Falënderoj të gjithë ata që thyen heshtjen e këtij viti dhe flasin për abuzimin, keqtrajtimin, diskriminimin … Koha është e gjatë, ne ju shohim, ju dëgjojmë dhe do të tregojmë historitë tuaja”, tha Reese.

Laura Dern

Ajo është aktorja më e mirë në serinë e edicioneve të kufizuara.

“Ishte një kulturë e heshtjes dhe kjo ishte normale dhe unë i nxis të gjithë që të mbështesin viktimat që ishin aq të guximshëm sa të flisnin të vërtetën dhe të flisnin për drejtësinë. Mbrojtja e viktimave u mësojmë fëmijëve tanë se duhet të flasin pa frikë”, tha Dern.

Natalie Portman

Aktorja ka ndarë çmimin për drejtorin më të mirë. Ajo para se të lexonte nominimet tha: “Këtu janë të gjithë vetëm kandidatët meshkuj”.

Asnjë nga drejtoret nuk ishte në listë.

Dhe, natyrisht, Oprah, e cila pati një nga fjalimet më të mira ndonjëherë në Globin e Artë, dënoi racizmin dhe seksizmin.