Zbulim i papritur mbi hepatitin B

Virusi hepatiti B ishte i pranishëm në Evropë para shtatë mijë vjetësh, pohojnë shkencëtarët gjermanë.

Materiali gjenetik i këtij virusi është gjetur në eshtrat nga koha e gurit në krahinën gjermane Saksonia-Anhalt.

Më shumë se 250 milionë njerëz janë të prekur sot nga hepatiti B, gjë që e bën virusin më të përhapur në botën moderne. Përhapet përmes gjakut ose marrëdhënieve seksuale.

Shkencëtarët nga instituti Max Planck studiuan eshtrat nga Epoka e Gurit dhe Mesjeta. Disa gjetën gjurmë të hepatitit B dhe arritën të rikrijonin gjenomin e tij.

Ka dallime në gjenome nga Epoka e Gurit dhe Mesjeta, dhe këto të fundit janë më afër strukturës së hepatitit modern B. Megjithatë, virusi ka ndryshuar pak gjatë 500 viteve të fundit.

Zbulimi i këtij virusi në eshtra nga koha e gurit është më i vjetri i këtij lloji. Rezultatet janë publikuar në revistën e LIFE.