Studimi më i ri: Fikeni telefonin para orës 22:00, nëse dëshironi të jetoni të lumtur

Njerëzit që nuk arrijnë të ndjekin ritmin e trupit të tyre natyror, kanë më shumë gjasa të kenë depresion dhe probleme të shëndetit mendor, ka gjetur një studim.

Ata që janë aktivë gjatë ditës dhe më aktivë ose të shqetësuar gjatë natës kanë një rrezik në rritje të depresionit, çrregullimeve bipolare dhe humorit të ulët.

Gjetjet vijnë nga studimi më i madh i këtij lloji, duke përfshirë më shumë se 91,000 njerëz në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Ajo u krye nga hulumtuesit e Universitetit të Glasgoë, të cilët thonë se çrregullimet në ritmet normale të qarkullimit, të cilat punojnë në një cikël gjumë / zgjim 24 orësh, shoqërohet me një ndjeshmëri më të madhe ndaj disekuilibrimit të humorit, raporton “DailyMail”, transmeton Periskopi.

Daniel Smith, profesor i psikiatrisë në universitet, tha: “Një ritëm i shëndetshëm duhet të jetë mjaft aktiv gjatë ditës dhe joaktiv gjatë natës”.

“Ky është një studim i rëndësishëm që demonstron një lidhje të fuqishme mes ritmit të ndërprerë të qarkullimit dhe çrregullimeve të humorit”.

Studimi zbuloi se ata që nuk ndjekin ciklin natyror kishin më shumë gjasa që të kishin çrregullime të humorit të tilla si depresioni i rëndë dhe çrregullimi bipolar.

Ata gjithashtu kishin më shumë gjasa të ndiheshin të vetmuar dhe më pak të lumtur.

Profesori Smith shtoi: “Ka shumë gjëra që njerëzit mund të bëjnë, sidomos gjatë dimrit, të tilla si dalja nga shtëpia në mëngjes për t’u ekspozuar ndaj dritës dhe për të ushtruar, kështu që në mbrëmje ata janë të lodhur”.

“Ju gjithashtu mund ta fikni telefonin tuaj celular rreth orës 10, sepse drita në të është duke i treguar trurit tuaj se ende është ditë. Por është e vështirë për disa njerëz, të tillë si punëtorët e ndërrimit, për shkak të punës së tyre ose për shkak të rrethanave të tyre familjare”

Është e njohur tashmë se ora e trupit rregullon shumë funksione duke përfshirë temperaturën e trupit dhe zakonet e të ngrënit.

Puna e lidhur me ndërrimin e natës shpesh ka qenë pasojë e rritjes së rrezikut të kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe obezitetit.

Puna afatgjatë e ndërrimit të natës ka qenë e lidhur më parë me një rrezik në rritje të kancerit, sëmundjeve të zemrës dhe obezitetit.