Pirja e kafesë mund të zvogëlojë rrezikun nga sëmundja e zakonshme e shqiptarëve

Kafeja mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2, thonë shkencëtarët.

Studiuesit gjithashtu pohojnë se pija e nxehtë mund të reduktojë rrezikun e shtypjes të lartë të gjakut dhe sëmundje të zemrës.

Ata besojnë se kanë gjetur një lidhje midis konsumit të kafesë dhe sindromës metabolike.

Kjo gjendje, e cila njihet edhe si MetS, kombinon obezitetin, tensionin e lartë dhe diabetin e tipit 2.

Ekspertët në Universitetet e Navarre-it në Spanjë dhe Katania në Itali thonë se pirja e tre deri në katër filxhanë kafe në ditë mund të ketë një ndikim pozitiv në sheqerin në gjak.

Studimet e tyre tregojnë se rreziku i diabetit të tipit 2 mund të zvogëlohet me 25% në krahasim me ata që pinë 0-2 gota kafe çdo ditë.

Ndërkohë, gjashtë deri tetë filxhane në ditë kafe, sipas studimeve, thanë që zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2 në 5-10%.

Hulumtimi është ende në fillimet e tij dhe duhet të punohet më shumë për të lidhur konsumin e kafesë me uljen e sindromës metabolike.