Një vaksinë e koronavirusit mund të jetë gati vitin e ardhshëm

Ndërmarrja bioteknike amerikane Vaxart ka zhvilluar një vaksinë për sëmundjen vdekjeprurëse e cila do të hyjë në gjykime njerëzore në fillim të korrikut.

 

Mijëra shkencëtarë në të gjithë botën po garojnë për të gjetur një vaksinë për të ndaluar pandeminë.

Një ekip në Vaxart, një kompani biotekine e renditur publikisht që është e specializuar në zhvillimin e vaksinave me recombinant oral, kanë punuar shtatë ditë në javë që nga janari për të zhvilluar një vaksinë Covid-19.

Ata aktualisht kanë disa pretendentë, të gjithë këta po ndiqen me shpejtësi përmes gjykimeve.

 Scientists say a Covid-19 vaccine taken by pill rather than jab could be ready next year

Vaksinat bëhen nga një adenovirus i vdekur, një nga shkaqet e ftohjes së zakonshme, në të cilin janë futur disa nga 30 gjenet që përbëjnë ADN-në e Covid-19.

Adenoviruset janë jashtëzakonisht të zakonshme dhe janë shkaku i rreth 10% të sëmundjeve të fëmijëve, raporton The Sun. Për dallim nga shumica e vaksinave, të cilat bëhen për tu injektuar, ilaçi Vaxart do të dorëzohet në formë tabletash.

Vaksinat aktualisht janë duke u testuar në laborator dhe duke u tretur në minj, gjë që ka treguar rezultate premtuese.

Në fillim të këtij muaji, Vaxart zbuloi se provat e kafshëve kishin treguar një përgjigje të Imunoglobinës G (IgG) jashtëzakonisht të hershme ndaj koronavirusit.