Koronavirusit është duke krijuar stres shtesë dhe ankth për njerëzit me probleme të shëndetit mendor

Disa bamirës të shëndetit mendor kanë pësuar një rritje të thirrjeve për shkak të shpërthimit të virusit.

Njerëzit që jetojnë me probleme të shëndetit mendor po përjetojnë nivele të rritura stresi gjatë shpërthimit të Covid-19, kanë paralajmëruar ekspertët.

Mjekët e shëndetit mendor thonë se reagimet ndaj përhapjes së pandemisë mund të variojnë nga ndjenja e pafuqisë dhe zemërimi deri tek frika dhe trishtimi.

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka pranuar tashmë se shpërthimi po shkakton rritjen e niveleve të ankthit nga publiku.

Në udhëzimet e botuara kohët e fundit, organi shëndetësor këshilloi njerëzit që ndjeheshin të stresuar që të shmangnin leximin, shikimin dhe dëgjimin e lajmeve në mënyrë të tepërt.

Një studim i kryer në shkurt të këtij viti arriti në përfundimin se karantina ose izolimi i tyre gjithashtu mund të ketë një ndikim negativ në mirëqenien.

Në studimin, botuar në revistën The Lancet, autorët vunë në dukje: “Karantina është shpesh një përvojë e pakëndshme për ata që i nënshtrohen asaj. Ndarja nga të dashurit, humbja e lirisë, pasiguria për statusin e sëmundjes dhe mërzitja, me raste, mund të krijojnë efekte dramatike”.