Konsumatorët perëndimorë financojnë ekstremizmin duke blerë pudër

Talku i përdorur në prodhimet e shitura në Evropë dhe SHBA është minuar shpesh në Afganistan nga Isis dhe talebanët, thuhet në një raport të ri.

Shteti Islamik dhe talebanët janë të angazhuar në një betejë të ashpër mbi kontrollin e minave në Afganistan që furnizojnë shumë shtete me talk, apo materialin që përdoret për prodhimin e pudrës e që konsumohet nga evropianë dhe amerikanë.

Minerali, i përdorur në çdo gjë nga foshnja pluhur dhe kozmetikë për të pikturuar dhe pjesët e makinave, është minuar në zonat e Afganistanit lindor ku talebanët dhe shteti islamik në Afganistan konkurrojnë për epërsi.

“Lufta për të kontrolluar nxjerrjen e talk dhe mineraleve të tjera, të tilla si kromit është e ekspozuar. Grupi i fushatës ka kaluar muaj duke hetuar se si tregtia e zymtë do të thotë që konsumatorët perëndimorë po mbështesin në mënyrë efektive kryengritësit në vend”, shkruan “The Guardian”.

Nick Donovan, drejtor i fushatës për Dëshmitarin Global, tha se ndërsa talk mungonte joshjen imagjinative të diamanteve të gjakut, të cilat kanë qenë të paraqitura në filmat e Hollivudit dhe në botë, ai ishte gjithsesi një “mineral gjaku”.