Hulumtimi i ri për trajtimin e migrenës ofron shpresë

Gjërat që ju nuk i keni ditur për migrenën.

 

Të paktën kemi dëgjuar për dikë që vuan nga migrena, dhe shumica e tyre nuk e dinë se sa serioze është migrena dhe çfarë dëme shkakton. Por me ndihmën e studiuesve do të mësojmë më shumë rreth kësaj sëmundje neurologjike.

Është më shumë se një dhimbje e kokës. Sidoqoftë, migrena mund të jetë shumë më tepër sesa një dhimbje koke siç është dokumentuar nga botimi i fundit (i treti) i Klasifikimit Ndërkombëtar të ordersrregullimeve të Dhimbjes së kokës. Ekzistojnë diagnoza të shumëfishta të kësaj gjendje, siç janë migrena me aura, migrene hemiplegjike dhe migrenë retinale. Shumica e njerëzve me migrenë klasifikohen se kanë migrenë pa aura, por edhe brenda kësaj diagnoze mund të ketë përvoja të ndryshme. Simptomat e shumta në diagnostikimin e migrenës përfshijnë shikimin, erën, tingullin, prekjen dhe ndjesitë fizike si hemiplegjia dhe vjellja.

Migrena paketon një grusht. Rezultatet nga studimi më i fundit i Global Burden of Sisease, një program global hulumtues që vlerëson 328 sëmundje në 195 vende, vlerësuar se migrena të jetë shkaku i dytë kryesor i viteve të jetuara me aftësi të kufizuara në të gjithë botën në 2016, duke shkaktuar rreth 29 deri 62.8 milion vjet të jetuar me aftësisë së kufizuar. Në Irlandë, rreth 700,000-900,000 njerëz vlerësojnë migrenë, së bashku me afro 500,000 ditë pune në vit të humbur si rezultat.

Migrena kërkon kohë për të diagnostikuar. Roli i mjekut të përgjithshëm si portier për referimin, diagnostikimin dhe menaxhimin e kushteve kryesore shëndetësore përfshirë migrenën është më i rëndësishëm se kurrë. Natyra kalimtare e migrenës do të thotë se mund të marrë kohë për të diagnostikuar dhe rekomandohet një ditar për dhimbje koke për tre muaj. Një ditar i dhimbjes së kokës mund të ndihmojë në përmirësimin e saktësisë diagnostike duke bërë dallimin midis llojeve të ndryshme të çrregullimeve parësore të dhimbjes së kokës, të tilla si dhimbje koke tipi tensioni ose dhimbje koke klaster, ose çrregullime dytësore siç është sindroma e përdorimit të medikamenteve.

Hulumtimet për shkaktuesit janë duke vazhduar. Shumica e njerëzve raportojnë se kanë përjetuar të paktën një nxitje në migrenë, por ajo që shkakton një mund të mos jetë për një tjetër. Merrni kafeinë, për shembull. Një studim i mundshëm kohor i 98 pjesëmarrësve sugjeroi se tre ose më shumë servime mund të shoqërohen me shanse të rritura për të pasur një migrenë. Ndërsa hulumtimet e tjera kanë konsideruar mundësinë që nivele më të vogla të kafeinës të veprojnë si masë parandaluese për migrenën. Rishikimi më shterues deri më tani i 85 studimeve, përfshirë 27,122 pjesëmarrës dhe 420 shkaktues unik, zbuloi se stresi ishte shkaktari më i zakonshëm i raportuar për të gjitha llojet e çrregullimeve parësore të dhimbjes së kokës (d.m.th., migrenë, dhimbje koke tipi tensioni etj). Stresi u pasua nga gjumi, emocionet, moti, nxitjet vizuale dhe hormonale.

Psikologjia mund të ndihmojë në menaxhimin e migrenës. Duke pasur parasysh që shkaktuesit më të lartë të raportuar për çrregullimet e dhimbjes së kokës ishin stresi, gjumi dhe emocionet, kontributi psikologjik me disa migrenë mund të ngritej. Ka një hulumtim të kufizuar për të mbështetur përfundimisht ndërhyrjet psikologjike në zvogëlimin e shpeshtësisë së migrenës. Sidoqoftë, një rast mund të bëhet për psikologjinë që i ndihmon njerëzit të menaxhojnë migrenën. Për shembull, mbajtja e një ditari për tre muaj ose më shumë mund të marrë përpjekje për këdo në kaosin normal të jetës. Për t’u përballur me stimulin që mund t’u shkaktojë atyre dhimbje, shqetësime apo edhe paaftësi, duhet fleksibilitet ose forcë e përditshme, pavarësisht nga preferencat.