Çfarë është piramida e ushqimit dhe pse është e rëndësishme

Piramida e Ushqimit ju pajisë me informata bazike në lidhje me grupet e ushqimit në një formë piktoreske dhe të thjeshtë për të ju ndihmuar të planifikoni një dietë të ekuilibruar.

Piramida mund të ju ndihmojë të planifikoni menutë dhe vaktet tuaja të përditshme duke ju ofruar energji të mjaftueshme, proteina, karbohidrate, vitamina, minerale dhe fibra të cilat ju duhen që t’i mposhtni tensionet tuaja të përditshme psikofizike. Kjo piramidë ushqimore përgjithësisht e pranuar, u krijua nga ekpertët e Orgnizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Kuptimi i piramidës ushqimore

Grupet ushqimore në piramidë janë të ndara në seksione: aq më i gjërë është seksioni, aq më e lartë është përqindja e konsumit ditor. Ushqimet e vendosura në krye të piramidës duhet të konsumohen në sasi më të vogla dhe sa më rrallë, ndërsa ushqimet e vendosura në fund të piramidës mund të konsumohen në sasi më të mëdha dhe më shpesh.

Pozicionet e ushqimeve në piramidë përcaktohen nga vlerat ushqyese të tyre. Për shembull, ëmbëlsirat janë të larta në kalori, sidoqoftë përmbajnë shumë pak vitamina dhe minerale, dhe për këtë arsye janë në maje të piramidës. Sfondi i piramidës bazohet në dritat e trafikut konkretisht atë të semaforave. Ushqimet e klasifikuara si të gjelbëra duhet të konsumohen shpesh, ushqimet e klasifikuara si ngjyrë qelibari duhe të hahen në sasi të limituar, dhe ushqimet e klasifikuara si të kuqe duhet të hahen vetëm nganjëherë në sasi shumë të vogla.

Ku gjendet mishi i pulës në piramidë?

Është i vendosur në qendër të piramidës dhe sipas Rekomandimeve të OBSH-së, është mishi më i përshtatshëm në mesin e të gjitha atyre ushqimeve, së bashku me mishin e peshkut, që duhet konsumuar më shpesh. Ne sigurisht që po i referohemi pjesëve të mishit të shpendëve siç janë mishi i pulës dhe gjeldeti. Ekspertët rekomandojnë ushqimin e pulës dhe gjeldeti për vlerat ushqyese që kanë, sepse janë burim i pasur i proteinave, vitaminave, fibrave, mineraleve dhe yndyrnave të shëndetshme.

Cilësia mbi çdo gjë tjetër

Piramida mund të përdoret si udhëzues për t’ju ndihmuar që të zgjidhni grupet ushqimore. Megjithatë, mbani në mend se gjithçka që konsumoni duhet të jetë e shëndetshme me cilësi të lartë, veçanërisht kjo vlen për mishin. Vetëm ushqimi i shëndetshëm me cilësi të lartë, është burimi i të gjitha lëndëve ushqyese që i bënë ekpertët të vendosin për pozicionin e tyre në piramidë.