A mund të parandalohet leukemia te fëmijët?

Leukemia akute limfoblastike duket se ka një “shkak të qartë biologjik” të shkaktuar nga infeksionet, thonë shkencëtarët.

Profesor Mel Greaves nga Instituti i Kërkimit të Kancerit tha se ka identifikuar shkaqet e mundshme të leukemisë së fëmijërisë dhe se shumica e rasteve sipas tij mund të parandaloheshin.

“Kombinimi i mutacionit gjenetik, ndërsa foshnjat janë akoma në mitër, e ndjekur nga një infeksion me baktere ose virus të panjohur, është shkaku më i mundshëm i kancerit të gjakut”, tha ai.

Leukemia akute limfoblastike është tipi më i zakonshëm i kancerit të fëmijërisë, me 500 raste të diagnostifikuara në Britani të Madhe çdo vit, ku rreth 90 për qind e tyre janë kuruar.

Greaves, i cili ka studiuar leukeminë e fëmijërisë për më shumë se 40 vjet, hedh poshtë teoritë se radioaktiviteti, kimikalet ose kabllot me elektricitet të lartë shkaktojnë leukeminë, transmeton KosovaPress.

“Gjithnjë më ka goditur se diçka e madhe mungon, një hendek në dijen tonë – pse apo si një fëmijë i shëndetshëm zhvillon leukemi dhe nëse ky kancer është i parandalueshëm”, shprehet ai.

Në një përmbledhje të studimeve të mëparshme, botuar në revistën Nature Review Cancer, ai thotë se shumica e rasteve të sëmundjes janë shkaktuar nga dy hapa thelbësorë.

E para ndodh në mitër, kur një mutacion i rastit gjenetik predispozon foshnjën për leukeminë. Por, vetëm 1% e fëmijëve të lindur me ndryshime vazhdojnë të zhvillojnë sëmundjen.

E dyta, ajo shkaktohet nga ekspozimi ndaj një ose më shumë infeksioneve të zakonshme, veçanërisht nëse fëmijët kanë pasur edukime “të pastra”, me pak ekspozim ndaj insekteve nga nipat apo ndërveprimet e tjera shoqërore.

Gjetja sugjeron që ekspozimi i fëmijëve me fazën e parë të mutacioneve të mikrobeve beninje në fillim të jetës mund të jetë e mjaftueshme për t’i mbrojtur ata nga zhvillimi i leukemisë, transmeton KosovaPress.

“Hulumtimi sugjeron se çdo gjë ka një shkak të qartë biologjik dhe është shkaktuar nga një shumëllojshmëri e infeksioneve në fëmijët e predispozuar, sistemet e imunitetit të të cilëve nuk kanë qenë siç duhet të ushqyer”, tha Greaves.

“Implikimi më i rëndësishëm është se shumica e rasteve të leukemisë  së fëmijërisë ka të ngjarë të jenë të parandalueshme. Kjo mund të bëhet në të njëjtën mënyrë që është duke u shqyrtuar aktualisht për sëmundje autoimune ose alergji – ndoshta me ndërhyrje të thjeshta dhe të sigurta për t’i ekspozuar foshnjat ndaj të metave të zakonshme,” shton ai.

Alasdair Rankin, drejtor i studimit pranë Bloodwise, thotë se trajtimet aktuale për leukeminë e fëmijëve nuk janë gjithmonë të suksesshme, kështu që kërkimet për trajtime të efikase janë shumë të rëndësishme.

“Nëse ne mund ta ndalojmë këtë lloj leukemie që të ndodhë në radhë të parë do të ishte jashtëzakonisht emocionuese, por për shumë pyetje duhet ende përgjigje. Ne iu bëjmë thirrje prindërve të mos jenë të alarmuar nga ky studim – leukemia e fëmijërisë është shumë e rrallë dhe vetëm rreth një në 2.000 fëmijë do ta zhvillojë atë”, tha ai.

Sipas tij, zhvillimi i një sistemi imun të fortë në fillim të jetës mund të pakësojë më tej rrezikun, nuk ka asgjë që mund të bëhet aktualisht për të parandaluar përfundimisht leukeminë e fëmijërisë.