HALLOWEEN NJË “FESTE” JASHTË KORNIZAVE NJERËZORE

HALLOWEEN NJË “FESTE” JASHTË KORNIZAVE NJERËZORE

Lind pyetja : “Si ka mundësi që tek ne pa asnjë të drejtë, institucionet arsimore e sidomos ato parashkollore e shëndërrojnë në fetsë këtë ditë, po ashtu duke i sygjeruar prindërit se si duhet të vishen fëmijët e tyre për këtë “festë”, si mos më keq ?!” . Por qudia më e madhe ndodhë me prindërit si ata e pranojnë këtë keq edukim të fëmijëve të tyre, sip o ju duket kjo gjë e bukur kur tek fëmijët tuaj po shikoni diqka të shëmtuar. Në disa raste kur po flas me prindërit për këtë “mit” e pranojnë që nuk është mirë por arsyetimi I tyre është se edukatoret po I kërkojnë diqka të tillë për fëmijët e tyre, gjë që nuk është për tu arsyetuar ! Ju prindër të nderuar keni të drejtë mbi fëmijën tuaj si askush tjetër. Ka raste kur fëmijët tuaj ndihen të frikësuar qoftë edhe atëher kur shikojnë film në television dhe ju s i prindër e shprehni këtë shqetësim por nga ana tjetër si lejoni t’I maskoni fëmijët tuaj dhe e bëni që ai vet të duket I frikshëm! Nga përvoja ime si psikologe ka raste që pasi të përfundohet kjo festë prindërit kërkojnë këshilla për fëmijët me arsyetimin se fëmijët e tyre tani po kan makthe natën. E ju prind që vet I maskuat po kërkoni ndihm?!

Autorja është psikologe Ema Sallahu Gjilan, 2018