Teste të thjeshta për të kontrolluar shëndetin e këmbëve tuaja në shtëpi

Është e rëndësishme t’u kushtoni vëmendje këmbëve ashtu si ta kontrolloni çdo pjesë tjetër të trupit tuaj.

Roslyn Miller, kirurge në këmbë dhe kyçin e këmbës në Spitalin e King Edward VII, tregon për Metro-n për disa teste të thjeshta që mund të kryhen në shtëpi, për të siguruar që këmbët të jenë të shëndetshme.

Ajo thotë: “Do të habiteshit se sa njerëz nuk u pëlqen pamja e këmbëve të tyre ose kanë një fobi të këmbëve (podofobia)”.

Ekzistojnë gjithashtu një numër njerëzish që urrejnë të prekin këmbët dhe, natyrisht, disa njerëz kanë këmbë shumë të lezetshme. Shumë njerëz gjithashtu kontrollojnë vetëm pjesën e sipërme të gishtërinjve dhe këmbëve, por themeli i këmbëve tuaja gjithashtu duhet të kontrollohet.

Çfarë kontrollash të thjeshtë mund të bëjnë njerëzit?

Roslyn thotë se gjëja më e mirë për të bërë është të krijoni një rutinë, ashtu si do të bëni me kujdesin e flokëve ose lëkurën.

Shikoni si pjesën e sipërme dhe të vetme të këmbës, për të parë nëse keni ndonjë misër ose kallus (lëkurë të thatë të fortë). Misrat, kaluset dhe lëkura e thatë mund të trajtohen lehtësisht me mjete shtëpiake, gurë shtufi ose trajtime nga farmacia.

Po ashtu, kontrolloni midis gishtave të këmbëve për t’u siguruar që nuk keni të çara në lëkurë.

Çfarë duhet të kërkojnë njerëzit në këmbët e tyre?

Sigurohuni që të mos keni ndonjë ënjtje në këmbët tuaja, kjo mund të jetë në një vend të veçantë, ose përgjithësisht rreth tërë këmbës dhe kyçin e këmbës.

Kontrolloni për çdo ndryshim të ngjyrës dhe nëse ka ndonjë mavijosje. Kërkoni lëkurë të plasaritur, të fortë, veçanërisht rreth thembrave. Kontrolloni për ndonjë shenjë të fërkimit, p.sh. lëkurë të kuqe, me shkëlqim, thyerje të lëkurës në gishtërinjtë, transmeton lajmi.net. Vini re nëse ka pasur ndonjë ndryshim në pozicionin e gishtërinjve.

Kjo mund të varet nga këpucët të jenë shumë të ngushta ose si rezultat i një dëmtimi. Nëse jeni të shqetësuar për ndonjë shenjë të re në këmbë, është gjithmonë mirë që ato t’i kontrolloni profesionalisht.

Çfarë duhet të kërkojnë njerëzit në gishtërinjtë dhe thonjtë e tyre?

Gishtërinjtë nuk supozohet të jenë krejtësisht të drejtë dhe të sheshtë. Me gishtin e madh, është e zakonshme të keni një përkulje të lehtë në gishtin e këmbës. Të gjithë gishtërinjtë e vegjël mund të përkulen.

Thonjtë e thatë, të brishtë dhe të zbardhur mund të jenë një shenjë se mund të ketë një infeksion. Thonjtë e këmbës në sipërfaqe mund të jenë shumë të dhimbshme dhe mund të shkaktojnë ënjtje të kuqe në pjesën e brendshme të gishtit të madh.