Pse rrëqethemi edhe kur nuk kemi ftohtë?

Ky sistem, i cili konsiderohet një sistem nervor periferik sepse është jashtë trurit dhe palcës kurrizore, rregullon funksione të tjera të pavullnetshme si rrahjet e zemrës, frymëmarrja dhe tretja, shpjegoi Griffith.

Kur perceptohet një rrezik, sistemi nervor autonom fillon reagimin e tij në amigdala, një pjesë e trurit përgjegjëse për disa vendimmarrje.

Kjo shkakton hipotalamusin e afërt, i cili lidh sistemin nervor me sistemin endokrin që prodhon hormonet përmes gjëndrës së hipofizës në tru, shkruan altternative medicine. Kjo gjëndër sekreton një substancë të quajtur hormon adrenokortikotrop (ACTH) ndërsa gjëndrat mbiveshkore, të vendosura sipër veshkave, lëshojnë hormonin epinephrine, i njohur edhe si adrenalinë.

Këto lëshime kimike prodhojnë kortizolin steroid për të rritur presionin e gjakut dhe sheqerin në gjak dhe shtypin sistemin tretës dhe imunitar në përgjigje të stresit.

Ky nxitim ndodh në të gjithë trupin për të aktivizuar një nxitje të energjisë që përgatit muskujt për reagim të shpejtë ndaj kërcënimit të mundshëm.

Nga ana tjetër, kjo lëshim hormonal përshpejton rrahjet e zemrës dhe funksionimin e mushkërive, zgjeron enët e gjakut muskulor dhe frenon sistemet që nuk janë thelbësore për avancimin ose tërheqjen si epsh dhe tretje.