Njerëzit që e kanë vështirë të zgjohen nga shtrati mund të jenë më inteligjentë

A e gjeni shpesh veten duke qëndruar vonë në orët e para të mëngjesit, duke punuar në një projekt apo duke u përfshirë në një hobi?

Njerëzit të cilët priren të flenë vonë shpesh konsiderohen dembelë dhe shoqërohen me prodhimtari më të ulët në punën e tyre dhe jetën e përditshme, por shkenca thotë se kjo mund të mos jetë rastësi, transmeton lajmi.net.

Një studim i vitit 2009 me titull “Pse buzët e natës janë më inteligjente” thotë se të kesh kontroll kur shkon në shtrat dhe kur zgjohesh është një shenjë inteligjence.

Studimi u krye nga psikologët Satoshi Kanazawa dhe Kaja Perina, në të cilat ata dhanë teste inteligjence studentëve nga 80 shkolla të mesme dhe 50 shkolla të mesme, një herë në fillim të eksperimentit dhe përsëri pesë vjet më vonë, shkruan hl-house.

Në kohën e provës së dytë, ata kishin raportet e 15 197 pjesëmarrësve kur shkuan në shtrat dhe kur u ngritën gjatë ditëve të javës dhe fundjavave, me qëllim të përcaktimit nëse zakonet e fëmijëve të gjumit lidhen me inteligjencën.

Studiuesit zbuluan se fëmijët që shkuan në shtrat më vonë dhe u ngritën më vonë ishin të predispozuar të kishin inteligjencë më të lartë, një konstatim që përfshinte një gamë të gjerë të variablave demografikë, siç janë përkatësia etnike, arsimi dhe feja.

Studimi thotë se njerëzit më të zgjuar kanë një aftësi më të madhe për të përshtatur sjelljet e romanit, prandaj kanë tendencë të shfaqin shkallë më të larta të inteligjencës sesa njerëzit me modele të tjera të gjumit.