Luftoni sezonin e ftohtë dhe të gripit me probiotikë

Ndërsa muajt e mbushur me diell po mbyllen, mund të duket pak herët, por është koha e mirë të filloni të mendoni për ndërtimin e një sistemi të fortë imunitar.

Të siguroheni që mikrobioma juaj e zorrëve është nën kontroll është një hap i parë i shkëlqyeshëm, por a e dini se shëndeti i mikrobiomës suaj është i lidhur me parandalimin dhe zvogëlimin e simptomave të ftohjes dhe gripit.

Shpesh njerëzit i lidhin probiotikët me ruajtjen dhe përmirësimin e tretjes, dhe megjithëse kjo është e vërtetë, më shumë studime po zbulojnë se mikrobioma jonë e zorrëve është e lidhur me drejtimin e disa organeve dhe sistemeve të trupit, duke përfshirë një rol shumë të fortë në imunitet.

Shëndeti i zorrëve është një pasqyrim i drejtpërdrejtë i shëndetit tonë të përgjithshëm, por marrja e probiotikut të duhur për të mbështetur këtë kulturë është veçanërisht e rëndësishme në parandalimin dhe zvogëlimin e simptomave të ftohjes ose gripit të zakonshëm.

Çfarë është Mikrobioma e Gutit?

Mikrobioma jonë e zorrëve është një nga sistemet më komplekse të trupit, por është gjithashtu një nga më jetësorët. Mikrobioma është koleksion i mikrobeve (baktere, kërpudha dhe viruse) që jeton në trupin e njeriut.

Me triliona mikrobe që ndikojnë në funksionet trupore, është thelbësore të mbash këto forma të jetës në ekuilibrat e duhur, veçanërisht duke u siguruar që bakteret tona të dobishme po lulëzojnë, sepse kemi rreth 10 herë më shumë sesa qelizat tona.

Shumica e këtyre mikrobeve ndodhen në zorrën e trashë dhe referohen si mikrobioma e zorrës, transmeton natural solutions mag.

Kultura e mikrobiomës sonë të zorrëve është gjithmonë në ndryshim, pasi ajo ndikohet shumë nga stilet tona të jetesës dhe fazat e jetës.

Faktorë të tillë si dieta jonë, mosha, gjinia, frekuenca e udhëtimeve dhe mjedisi i punës ndikojnë në llojin e mikrobiomave që ne strehojmë dhe format e shtesave që duhet të marrim për të mbështetur këtë ekosistem në një mënyrë të shëndetshme.

Simptomat e ulura të ftohjes dhe gripit

Padyshim, nëse probiotikët ndihmojnë trupin tonë në tretjen, thithjen dhe madje prodhimin e lëndëve ushqyese të caktuara, kjo mbështet shëndetin tonë të përgjithshëm dhe do të vazhdojë të ndihmojë në mbështetjen e një sistemi më të fortë imunitar duke u siguruar që qelizat tona kanë thithur lëndë ushqyese që luajnë role kryesore në imunitet, si zink për shembull.

Pas shëndetit të përmirësuar të tretjes, mikrobioma e zorrëve ndikon drejtpërdrejt në imunitet dhe për këtë arsye është një arsye tjetër e rëndësishme për marrjen e probiotikëve.