Lodhja, zbuloni 6 efektet befasuese në organizëm

Rrathët e zinj poshtë syve janë vetëm aspekti (estetik) i një problemi që mund të ketë implikime më shqetësuese.

Pesha
Në përgjithësi, lodhja lexohet në fytyrë, në formën e rrathëve dhe të qarqeve të errëta, duke zbehur dëshirën për vëmendje dhe duke ndezur dëshirën për t’u futur nën batanije dhe për të qëndruar sa më gjatë aty. Por kjo lodhje e tepruar shpesh rrezikon të ketë pasoja negative në organizëm dhe e para e këtyre shqetësimeve është pesha, e cila tenton të rritet kur nuk flini një numër të mjaftueshëm orësh. Studime të shumta kanë treguar se mungesa e gjumit mund të ndikojë në nivelet e glukozës, të ulë leptinën dhe të rritë grelin, dy hormone që ndikojnë negativisht në metabolizmin dhe rritjen e urisë. Sugjerohet të konsumoni ushqim të rregullt, stërvitje dhe gjumi i duhur për t’i dhënë një nxitje metabolizmit.

Humori
Kur jeni të lodhur, është normale të jeni me më pak humor dhe nervoz. “Hulumtimi ka treguar se mungesa e gjumit ka një ndikim të ndjeshëm në humor duke rritur stresin, zemërimin, trishtimin dhe lodhjen mendore”, shpjegon doktori, duke këshilluar që të rikuperohet sa më shpejt të jetë e mundur çdo orë gjumi e humbur, në mënyrë që të shmanget akumulimi i lodhjes.

Kujtesa
Nuk është rastësi që kur të jeni shumë të lodhur, është më e vështirë të mbani mend emrat e njerëzve apo edhe fjalë specifike. Një studim ka treguar se ata me sindromë të lodhjes kronike kanë dobësi në detyrat që kërkojnë rekurs në kujtesë. Sugjerohet përdorimi i pijeve me bazë kafeine për të rritur në mënyrë të menjëhershme nivelet e energjisë, duke kujtuar se në afat të gjatë ato mund të ndikojnë negativisht në cilësinë e gjumit.

Lëkura
Mungesa e gjumit përshpejton plakjen e lëkurës. Studimet e fundit kanë theksuar lidhjen ndërmjet privimit të gjumit dhe një inflamacioni të përgjithshëm të trupit, sepse mungesa e pjesës tjetër ndikon në nivelet e kortizolit, i cili është hormoni që rrit inflamacionin dhe mund të shkaktojë probleme të lëkurës si puçrra dhe ekzemë.

Shëndeti mendor
Një gjumë i mirë i natës nuk zgjidh automatikisht asgjë, por mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit mendor. Hulumtimet kanë treguar se mungesa afatshkurtër dhe afatgjatë e gjumit ishte e lidhur dukshëm me një rritje të rrezikut të depresionit te të rriturit, edhe pse marrëdhënia ndërmjet shëndetit mendor dhe gjumit mbetet shumë kompleks, pasi lodhja mund të jetë shkaku i problemeve me shëndetin mendor.

Oreksi
Përveç ndikimit të emocioneve, lëkurës dhe mendjes, lodhja e tepërt mund të prishë oreksin tuaj. Karbohidratet janë mënyra më e shpejtë për të rritur shpejt nivelet e energjisë, dhe kjo është arsyeja pse kur jeni veçanërisht i lodhur, dëshironi ushqime të pasura me sheqer dhe kalori. Nëse jeni të lodhur, këshillohet të konsumoni karbohidratet e shëndetshme, yndyra të mira dhe proteina.