Gjumi gjatë ditës mund të rrisë të mësuarit, kujtesën dhe vetëdijen

Në disa vende, një sy gjumë pasdite është pjesë e kulturës, për të shpëtuar nga nxehtësia e pasdites, pushimi dhe ri-energjia.

Shkenca ka zbuluar se një sy gjumë i shkurtër në mes të ditës jo vetëm që mund të sigurojë pushim, por të përmirësojë gjendjen shpirtërore, performancën fizike, kujtesën dhe aftësinë për të mësuar, transmeton lajmi.net.

Kompanitë më përparimtare si Ben & Jerry dhe Google pranojnë se performanca optimale vjen nga njerëz të shëndetshëm dhe të pushuar mirë dhe ofrojnë hapësira të gjumit në zyrat e tyre.

Një studim i vitit 2009 shqyrtoi përfitimet e një sy gjumë të mesditës për qëllime të të mësuarit dhe kujtesës bazuar në moshën, përvojën e bërjes së gjumit dhe kohën dhe gjatësinë e gjumit.

“Inercia e gjumit” është gjithashtu më pak intensiv dhe me kohëzgjatje më të shkurtër pasi trupi juaj mësohet në gjumë të shkurtër, shkruan daily health post.

Gjatësia e gjumit është gjithashtu një faktor i rëndësishëm në korrjen e përfitimeve: një sy gjumë 10-minutësh është më efektiv sesa një gjumë 30- ose 90-minutësh për përtëritje të shpejtë.

Fjetja më e gjatë se 10 minuta do të thotë që zgjimi është më i vështirë për shkak të niveleve më të thella të gjumit, duke zvogëluar përfitimet e gjumit.