Gjumi gjatë ditës mund të përmirësojë jetën tuaj të dashurisë, të zvogëlojë stresin dhe shumë më tepër

Në shoqërinë moderne, shumë njerëz janë të privuar nga gjumi, kështu që fuqia e marrë nga gjumi gjatë ditës mund të sjellë dobi për të gjithë.

Përfitimet e gjumit mund të shihen në rritjen e trurit të njerëzve, në përmirësimin e kujtesës verbale dhe zgjidhjen e problemeve, në rritjen e të mësuarit perceptues, të mësuarit statistikor dhe mësimin e objekteve, transmeton lajmi.net.

Do të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e kohës së reagimit, arsyetimin logjik, ndihmën në matematikë, trajtimin e lodhjes, si dhe për të përmirësuar gjendjen shpirtërore.

Napping Tips - Better Sleep Council | Start every day with a good ...

Por ky nuk është fundi i përfitimeve, kështu që ne mund të shtojmë këtu lehtësimin e stresit, duke ndihmuar në menaxhimin e peshës, përmirësimin e shëndetit të zemrës dhe uljen e presionit të gjakut.

Fondacioni Kombëtar i Gjumit njeh tre kategori të ndryshme të gjumit gjatë ditës:

1) Gjumi i planifikuar

Kjo kategori përfshin marrjen e një gjumë përpara se dikush të flejë në gjumë. Njerëzit zakonisht përdorin këtë teknikë për të parandaluar lodhjen, ose kur e dinë se do të jenë më vonë se koha e gjumit normal.

2) Gjumi i urgjencës

Ky lloj gjumi ndodh kur dikush papritmas ndihet shumë i lodhur dhe nuk është në gjendje të shkojë ose të përfundojë aktivitetin e planifikuar me kohë, transmeton lajmi.net. Zakonisht ndihmon për të trajtuar lodhjen gjatë përdorimit të makinerive të rrezikshme dhe të rënda.

3) Rrokullisje Habituale

Kjo rutinë praktikohet kur një person merr një sy gjumë në të njëjtën kohë çdo ditë, shkruan healthy lofe boxx. Zakonisht praktikohet nga fëmijët e vegjël, të cilët bien në gjumë në të njëjtën kohë çdo pasdite, por të rriturit e shumtë bëjnë një sy gjumë të shkurtër çdo ditë pas drekës.

Sipas një studimi Grek, burrat e rritur që nuk binin në gjumë kishin 37% më të predispozuar të vdisnin nga sëmundjet e zemrës sesa ata që binin në gjumë 3 herë në javë.

Napping During the Day Keeps High Blood Pressure at Bay

Në shumë vende është një lloj zakoni, siç është Spanja. Mbretëria e Bashkuar dhe Sh.B.A nuk po e mbështesin përgjumjen pasdite, e cila, në të dy vendet shkakton sulme në zemër, kështu që ato janë vendet kryesore në të gjithë botën.

Përveç përmirësimit të funksionit mendor, gjumi gjatë ditës ofron përfitime fiziologjike, duke nxitur përtëritje, transmeton lajmi.net. Studimi i kryer në NASA në 1995 vlerësoi efektet e 747 pilotëve duke marrë një sy gjumë, duke u lejuar atyre një sy gjumë prej 40 min në ditë. Rezultatet treguan se performanca është përmirësuar për 16% në kohën e reagimit mesatar në 34% në humbje krahasuar me Grupin Jo-Pushim.

Sipas studimeve të vitit 2008, gjumi funksionon më mirë sesa kafeina në përmirësimin e funksionimit mendor.

Gjatësia e gjumit do të përcaktojë përfitimet që njerëzit përjetojnë:

– 20 minuta – Ai rrit gatishmërinë mendore, kujtesën dhe aftësitë e të mësuarit motorik.

– 20 deri 30 minutë – Rrit krijimtarinë dhe kujtesën

– 30 deri në 60 minuta – Ai rrit aftësitë e kujtesës dhe vendimmarrjes

– 60 deri 90 minutë – Është lloji më i dobishëm i gjumit, pasi siguron gjumin REM (Lëvizja e Shpejtë e Syrit). Ajo ka një efekt dramatik në aftësitë e zgjidhjes së problemeve dhe ndihmon njerëzit të rivendosin trurin.

Duke pasur parasysh gjithçka të përmendur më lart, të gjithë njerëzit që praktikojnë gjumin gjatë ditës do të kenë përfitime të konsiderueshme, përveç njerëzve që vuajnë nga një çrregullim i gjumit dhe nëse e fërkojnë atë mund të pengojë modelin e tyre të gjumit.

Caught napping, literally! Thief dozes off on sofa after breaking ...