Fëmijët kanë nevojë për mikrobet për të zhvilluar imunitetin, thonë shkencëtarët

Po, është e rëndësishme të lani duart. Është e rëndësishme gjatë sezonit të ftohtë dhe të gripit dhe sidomos nëse vizitoni dikë në spital.

Problemi është – në Perëndim të paktën – prindërit kanë marrë përsipër mbajtjen e pastër shumë më përpara.

Shkenca e re tregon se largimi i mikroorganizmave të vegjël që quhen mikrobet me sanitatorët tanë të dorës, sapunët antibakterialë dhe doza liberale të antibiotikëve po ndikon thellësisht në sistemin imunitar të fëmijëve tanë, thotë mikrobiologu Marie-Claire Arrieta, bashkëautor i një libri të ri të quajtur Lejoni të Hanë të Zhytur: Ruajtja e Fëmijëve Tanë nga një Botë e Oversanitizuar.

Prifesori asistent në Universitetin e Calgary, së bashku me bashkëautoren e saj, me famë mikrobiologen Brett Finlay, shtrojnë çështjen që ne jemi duke rritur fëmijët tanë në një mjedis më të pastër dhe më higjenik se kurrë më parë. Ata thonë se tejkalimi i mënyrës se si ne po kontribuojmë në një mori kushtesh kronike që shkojnë nga alergjitë në trashje. Kam biseduar me Arrieta kohët e fundit për të mësuar më shumë.

Çfarë të frymëzoi dhe përfundimisht të shkruani Let Them Eat Dirt?

Ne jemi të dy microbiologjist dhe ne kemi studiuar komunitetin e mikrobeve që jetojnë në lukthin tonë – atë që ne e quajmë microbiomet e lukthit. Në vitet e fundit hulumtimet nga laboratori dhe laboratorët tanë kanë treguar se shëndeti i këtij mikrobiomi në fillim të jetës është me të vërtetë vendimtar për shëndetin tonë të përjetshëm. Nuk është vetëm se ne jemi shkencëtarë, por ne të dy jemi prindër. Menduam që prindërit dhe kujdestarët do të përfitonin vërtet prej nesh, duke e sjellë këtë njohuri tek publiku.

Ne kemi dëgjuar për disa kohë që antibiotikët e tepërt mund të çojnë në infeksione spitalore rezistente ndaj antibiotikëve, diçka që mund të bëjmë me të moshuarit dhe njerëzit e tjerë të komprometuar me imunitetin. Por implikimet janë shumë më të menjëhershme dhe individuale se kaq. Cila është lidhja ndërmjet mikrobeve dhe zhvillimit të sistemit imunitar në fëmijëri?

Kur lindemi, nuk kemi mikrobe. Sistemi ynë imunitar është i pazhvilluar. Por, sapo mikrobet vijnë në fotografi, ata fillojnë sistemin imunitar për të punuar si duhet. Pa mikrobet, sistemi imunitar nuk mund të luftojë mirë infeksionet.

Nuk është vetëm prania e këtyre mikrobeve, por ajo që ata prodhojnë. Ata prodhojnë molekula dhe substanca që lidhen direkt me qelizat e rreshtit në guxim, por edhe me qelizat imune që janë në anën tjetër të rreshtimit në guxim. Ata i mësojnë ata fjalë për fjalë. Vetëm pas takimit me këto substanca mikrobike, një qelizë imune merr informacionin për të bërë atë që duhet të bëjnë. Pastaj këto qeliza në zorrë tonë kanë aftësinë për të transportuar veten në pjesë të tjera të trupit për të bërë më shumë trajnim.

Ishte e rrallë kur ishim në rritje për të mësuar për një koleg që kishte një alergji të mprehta arrë. Në librin e prekni një teori të njohur si “hipoteza e higjienës”. Çfarë është kjo?

Hipoteza e higjienës përpiqet të shpjegojë pse alergjitë, si dhe obeziteti dhe sëmundja e zorrëve inflamatore dhe madje edhe autizmi, këto janë të gjitha sëmundjet në rritje. Dhe kjo nuk shpjegohet vetëm nga gjenet. Gjenet tona thjesht nuk ndryshojnë aq shpejt. Hulumtimet po tregojnë vazhdimisht se janë këto ndryshime në ekspozimin e hershëm të jetës ndaj mikrobeve që po nxisin rritjen e këtyre sëmundjeve. Mungesa e ekspozimit microbial në fillim të jetës që është e nevojshme për sistemet tona imunitare që duhet të trajnohen siç duhet dhe në fund të jetë në gjendje të shmangin zhvillimin e këtyre sëmundjeve.

A ka gjëra që prindërit mund të bëjnë – dhe jo – për t’u siguruar që ata të zhvillojnë një mikrobiomë të mirë të shëndetshme dhe ndoshta të ulin shanset e fëmijëve për të kontraktuar alergji, astmë dhe kushte të tjera të ngjashme?

Dëshmitë epidemiologjike tregojnë se fëmijët që rriten në një mjedis fermash kanë më pak mundësi për zhvillimin e astmës. Natyrisht që nuk mund të marrësh gjërat e tua dhe të bëhesh fermer, por ajo që sugjeron është që të jetosh në një mjedis më pak të pastër është më mirë. E njëjta gjë vlen edhe për mbajtjen e një manar, veçanërisht një qeni. Lëreni fëmijën tuaj të sigurtë të luajë me qen.

Studimet kanë treguar gjithashtu se pastrimi i gjithçkaje që shkon në gojën e foshnjës rrit shanset e tyre për astmë. Incidenca e zhvillimit të astmës zvogëlohet nëse qumështi pastrohet në gojën e prindit. E gjithë kjo tregon për faktin se po jetojmë vetëm shumë të pastër, deri në një pikë që nuk është e dobishme. Higjiena është vendimtare për shëndetin tonë. Ne nuk duhet të ndalojmë larjen e duarve tona, por ne duhet ta bëjmë atë në një kohë kur është e efektshme në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve – para se të hamë dhe pas përdorimit të banjës. Çdo herë tjetër nuk është e nevojshme. Pra, nëse fëmija juaj është jashtë në oborrin e shtëpisë duke luajtur me të fëlliqur, ju nuk keni nevojë për të hequr atë papastërtitë. Nuk ka përfitim nga kjo. Duhet të ekzistojë një ekuilibër midis parandalimit të infeksionit, i cili është ende një kërcënim real në shoqëri, por gjithashtu promovon këtë ekspozim mikrobik që është i shëndetshëm.