A është e vërtetë se do t’i dëmtoni sytë nëse lexoni në errësirë?

Të gjithë ata që kanë lexuar që në moshë të re, iu është thënë nga prindërit të mos lexojnë në errësirë sepse dëmton sytë, por a është e vërtetë?

Ndërsa leximi në dritë të ulët nuk do të shkaktojë dëmtim të qëndrueshëm të shikimit tuaj, mund të shkaktojë lodhje të syve, raporton “Sharp”.

Ashtu si çdo muskul në trup, sytë mund të dobësohen nëse janë të mbingarkuar.

Puna sfiduese vizuale, si leximi në dritë të zbehtë, bën që sytë të lodhen më shpejt.

“Sytë e lodhur mund të çojnë në dhimbje koke, kruarje të syve, vizion të paqartë dhe ndjeshmëri të dritës”, thotë Jim Ostermann, një oftamotolog.

Sipas Ostermann, drita më e mirë për të lexuar është drita natyrale.

Ai mendon se: “Poziciononi tryezën tuaj ose vendin e leximit pranë një dritareje gjatë ditës, nëse është e mundur. Jo vetëm që ky ndriçim është më i miri për sytë tuaj, por rrezet e diellit natyrale gjithashtu do t’ju ndihmojnë të rrisni gjendjen shpirtërore”.

“Ju nuk duhet të shqetësoheni për rrezet UV nga rrezet e diellit, pasi që shumica e ndërtesave të zyrave dhe shtëpive kanë instaluar xham të qëndrueshëm ndaj UV “, thotë ai.

Investimi në syze të specializuara është një mënyrë tjetër për të mbrojtur sytë tuaj. Syzet e diellit që mbrojnë UV janë një gjë e domosdoshme kur jeni jashtë, pavarësisht nëse jeni duke lexuar.

Ka lente dhe veshje të specializuara që mund të blini që bllokojnë rrezet e dritës UV dhe blu për përdorim brenda dhe jashtë.

Nevoja për ndriçim të mirë rritet ndërsa plakemi. Ashtu si pjesa tjetër e trupit, sytë tanë shpesh nuk punojnë aq mirë me moshën.

Ndriçimi më i fortë dhe syzet e mira me recetë do të zgjedhin përvojën tuaj të leximit. Ostermann gjithashtu rekomandon zëvendësimin e llambave fluoreshente me llamba LED, të cilat mund të kursejnë para, energji dhe të mbrojnë sytë tuaj.

Ai gjithashtu rekomandon ekzaminime të rregullta të syve.