​Memoria e dobët ka të bëjë me humbjen e dëgjimit

Dëmtimi i trurit ndodh para se të vini re edhe ndryshimin që lidhet me humbjen e dëgjimit, sugjeron një studim i fundit.

Dëshmi të rëndësishme në vitet e fundit sugjerojnë një lidhje të qartë midis humbjes së dëgjimit dhe rënies së aftësive njohëse. Por tani studiuesit kanë paralajmëruar që edhe fazat më të hershme të shurdhërisë, kur akoma mund të dëgjoni pëshpëritje, gjithashtu mund të dëmtojnë funksionin e trurit.

Kur përpiqeni të dëgjoni, tashmë është një shenjë se truri po vepron ndryshe. Njerëzit e shurdhër gjithashtu kanë tendencë të izolohen, duke bërë që truri i tyre të jetë më pak i stimuluar.

Shkaku i demencës mbetet i panjohur, por ka dëshmi në rritje që kujtesa fshihet nga truri në njëfarë mënyre. Mësimi i gjërave të reja, si dhe bashkëveprimi shoqëror, krijojnë rezerva njohëse dhe për këtë arsye rezistojnë ndaj dëmtimit të trurit.

Studiuesit nga Universiteti Columbia ekzaminuan 6.450 të rritur, mosha mesatare e të cilëve ishte 60- vjeç.

Pjesëmarrësit u testuan për funksionin dëgjimor dhe aftësive njohëse. Shkencëtarët kanë zbuluar se në çdo 10 decibel ka një rënie të konsiderueshme të aftësisë njohëse. Ulja më e madhe e aftësisë njohëse ishte tek ata, dëgjimi i të cilëve sapo kishte filluar të dobësohej.

Studimi nuk adresoi nëse humbja e dëgjimit shkakton drejtpërdrejt dëmtime në aftësitë kognitive. Mund të jetë që dëmtimi i dëgjimit dhe performanca njohëse janë të lidhura me procese të zakonshme që lidhen me plakjen, thanë studiuesit.