​Gjenet që luftojnë kundër kancerit: Shërimi i cili bëhet realitet

Miratimi i trajtimit të leukemisë së gjeneve, që pritet në Shtetet e Bashkuara në muajt e ardhshëm, do të hapë derën për lloje krejtësisht të reja të trajtimit të kancerit.
Kompanitë dhe universitetet po nxitojnë për të zhvilluar terapi të reja, të cilat riprogramojnë qelizat imune të pacientit, duke i shndërruar ato në shkatërrues të kancerit, që studiuesit e quajnë “drogë e gjallë”.Një nga qëllimet e menjëhershme është që të lejojë që ajo të funksionojë në lloje të ndryshme të kancerit, përfshirë gjirin, prostatën, fshikëzën, kancerin e mushkërive dhe pankreasit. “Kjo ishte një kthesë e plotë me kancerin e gjakut”, tha dr. Stefan Grap, drejtor i imunoterapisë në Spitalin e Fëmijëve në Filadelfia. “Nëse mund të punojë edhe me tumoret e avancuar, do të jetë një kthesë e plotë për të gjithë zonën”, shton ai. Kjo formë e trajtimit tani po hetohet edhe në glioblastomë, një tumor agresiv në tru. Rezultatet e studimeve në Universitetin e Pensilvanisë ishin të mahnitshme. Nga dhjetë pacientët më të lartë, një ka jetuar për 18 muaj me diçka të quajtur “sëmundje drapër” nga ana e studiuesve. Dy të mbijetuarit e tjerë kanë kancer që ka përparuar dhe pjesa tjetër ka vdekur. Studimet po përparojnë në shumë drejtime. Produktet janë më afër miratimit të kancerit të qafës së mitrës, si leukemia dhe limfoma. Pritet që format e reja të shërimit të kushtojnë disa qindra mijëra dollarë.