Të udhëtosh në Santiago (VIDEO)

Kili është një vend që gjendet në shkallën më të lartë në jugperëndim të Amerikës së Jugut. Emrin e saj zyrtar është Republika e Kilit dhe kryeqytetin e saj është Santiago de Chile.

Kili përfshin një kohë të gjatë për këmbësorët e ngushtë e njohur si tokë kontinentale Kili, midis Oqeani Paqësor dhe Andes, i cili shtrihet në mes të 17 º 29’57’S dhe 56 ° 32’S Gjerësi (Islas Diego Ramírez), kufizohet në veri nga Peru, lindje nga Bolivia dhe Argjentina, në jug dhe nga rosak pasazh. Ai ka gjithashtu edhe ishuj në Oqeani Paqësor, e Juan Fernandez archipelago, Sala Gomez y Desventuradas dhe ishuj të Pashkëve Island (të vendosura në Polinezi), që kapin një sipërfaqe prej 755,838.7 km ².
Kjo kërkesë është e ngrira në përputhje me dispozitat e Traktatit Antarktik, pa nënshkrimin e tij, përbën një dokument i heqjes dorë. Për shkak të praninë e saj në Amerikën e Jugut, Oqeani dhe Antarktik, Kili e përcakton veten si një vend Tricontinental.

Kili ka një popullsi prej 17 milion banorësh dhe kryeson vendet e Amerikës Latine në listat të cilat masin indeksin e zhvillimit ekonomik, mirëqënien sociale, lirinë e medias, dhe renditet më ulët nga çdo vend tjetër i rajonit në indeksin e perceptimit të korrupsionit. Në Maj të 2010 Kili u bë vendi i parë anëtar i OECD nga Amerika e Jugut.
Santiago është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Kilit. Santiago është i vendosur në luginën qendrore të vendit, në një lartësi prej 520 m mbi nivelin e detit thotë.
E themeluar në vitin 1541, Santiago është kryeqyteti i Kilit që nga kohërat kolonialiste. Qyteti ka një bërthamë në qendër të qytetit të 19-të arkitekturës shekullit neoklasik. Santiago është formuar nga disa kodra dhe lumit Mapocho, i rrethuar nga parqe te shumta. Malet Ande mund të shihen ne cdo pike të qytetit.

Santiago është qendra kulturore, politike dhe financiare e Kilit dhe është shtëpi për selinë rajonale të shumë korporatave shumëkombëshe.
Në Kili, ka disa subjekte të cilat mbajnë emrin e “Santiago”. Komuna e Santiago, nganjëherë eshte referuar si “qendër” apo “Central Santiago” është një ndarje administrative që përfshin afërsisht në zonën e zaptuar nga qytet gjatë periudhës së saj koloniale. Komuna, e administruar nga Bashkia e Santiago drejtohet nga një kryetar komune.

Sipas hetimeve të caktuara arkeologjike, besohet se grupet e para njerëzore të mijëvjeçarit X vendosur në pellgun e Santiagos. Grupet ishin kryesisht nomade , të cilët udhëtuan nga bregu në brendësi në kërkim të guanacos gjatë kohës së Andeve.
Fshatrat e vendosura ishin subjekt i Perandorisë Inca gjatë fundit të shekullit XV dhe në fillim të shekullit të gjashtëmbëdhjetë. Incas ishte instalimi kryesor i vendosur në qendër të qytetit në fjalë.