“Nga prindërit dhe fëmijët”

Gëzimet e prindërve janë sekrete, dhe kështu janë dhembjet dhe frika e tyre. Ata nuk mund ta shqiptojnë atë, as nuk do ta shprehin tjetrin. Fëmijët e ëmbëlsojnë punën, por e bëjnë më të hidhur fatkeqësitë. Ata rrisin shqetësimet e jetës, por lehtësojnë përkujtimin e vdekjes. Perjetësia nga brezi është e zakonshme për kafshët; por kujtesa, merita dhe veprat fisnike janë të përshtatshme për njerëzit. Dhe sigurisht që një njeri do të shohë veprat më fisnike dhe themelet kanë filluar nga burrat pa fëmijë, të cilët kanë kërkuar të shprehin imazhet e mendjes së tyre, ku ato të trupave të tyre kanë dështuar.

Pra, kujdesi i brezave është më i madh në ato që nuk kanë pasardhës. Ata që janë rrëmbyesit e parë të shtëpive të tyre janë më të kënaqur ndaj fëmijëve të tyre, duke i parë ata si vazhdimësi jo vetëm të llojit të tyre por të punës së tyre; dhe kështu të dy fëmijët dhe krijesat.

Dallimi në dashurinë e prindërve ndaj fëmijëve të tyre është shumë herë i pabarabartë, dhe nganjëherë i padenjë, veçanërisht nënë.

Siç Salomoni thotë: “Djali i urtë gëzon të atin, por një bir i pafajshëm turpëron nënën”. Njeriu do të shohë, ku ka një shtëpi të mbushur me fëmijë, një ose dy nga më të moshuarit respektohen, dhe më i riu ka bërë paudhësi; por në mesin e disa që janë siç u harruan, të cilët shumë herë megjithatë dëshmojnë më të mirën. Dëmshpërblimi i prindërve në ndihmë ndaj fëmijëve të tyre është një gabim i dëmshëm, i bën ato bazë, i njeh ato me ndërrime, i bën ato të llojit me kompaninë mesatare, dhe i bën ato të rriten më shumë kur arrijnë shumë. Prandaj prova është më e mira kur burrat mbajnë autoritetin e tyre ndaj fëmijëve të tyre, por jo çantën e tyre. Meshkujt kanë një mënyrë të marrë (si prindërit, edhe mësuesit dhe shërbyesit) për të krijuar dhe kultivuar një emulim mes vëllezërve gjatë fëmijërisë, të cilat shumë herë zgjidhin mosmarrëveshjen kur janë burra dhe shqetësojnë familjet. Italianët bëjnë pak ndryshim mes fëmijëve dhe nipërve ose afër farefisnorëve, por në mënyrë që ata të jenë të brumit, ata nuk kujdesen pse nuk kalojnë përmes trupit të tyre. Dhe, për të thënë të vërtetën, në natyrë është një çështje shumë e ngjashme, aq sa shohim se nipi nganjëherë i ngjan një xhaxha ose një fisniku më shumë se prindit të tij, siç ndodh gjaku.

Lërini prindërit të zgjedhin betimes vocatat dhe kurset që ata thonë se fëmijët e tyre duhet të marrin, sepse atëherë ata janë më fleksibël; dhe le të mos aplikohen shumë në disponimin e fëmijëve të tyre, duke menduar se ata do të marrin më së miri atë që ata kanë më shumë mendje për të. Është e vërtetë që nëse dashuria ose përshtatshmëria e fëmijëve të jetë e jashtëzakonshme, atëherë është mirë të mos e kalojnë atë; por në përgjithësi parimi është i mirë, zgjedhja optimale, e lehtë dhe e lehtë iluzion faciet consuetudo, ose Zgjidhni çfarë është më e mira; porosi do ta bëjë atë të këndshme dhe të lehtë. Vëllezërit më të vegjël zakonisht janë me fat, por rrallëherë ose kurrë nuk janë larguar plaku.