Klasikët e kinemasë moderne të Koresë së Jugut

Pasi filmi “Parasite” (Paraziti) i regjisorit Bong Joon-ho fitoi çmime të shumta në festivalet më prestigjioze të filmit, e sidomos kur tash së voni i ka marrë edhe katër çmimet kryesore Oscar (Filmi, Regjia, Skenari dhe Filmi i Huaj më i Mirë), bota ka shtuar interesimin për kinematografinë e Koresë së Jugut. Për këtë arsye, kritiku Peter Bradshaw ka përpiluar listën e 20 kryeveprave të kësaj kinemaje, të cilën listë Telegrafi e përcjellë si më poshtë.

20. NAJSUL / TOLLOVIA (2008)

19. GOYANGIREUL BUTAKHAE / KUJDESU PËR MACEN TIME (2001)

18. BEOLSAE / SHTËPIA E KOLIBRIT (2018)

17. DWAEJIGA UMUL-E PPAJIN NAL / DITA KUR DERRI RA NË PUS (1996)

16. JANGHWA, HONGRYEON / LULJA E TRËNDAFILIT, LOTUSI I KUQ (2003)

15. SARINUI CHUEOK / KUJTIMET E VRASJES (2003)

14. PAJU / PAJUA (2009)

13. CHI-HWA-SEON / ZJARRI I PIKTURUAR (2002)

12. BAKHA SATANG / PEPERMINTI (1999)

11. MADEO / NËNA (2009)

10. YEOGOGOEDAM / RRËFIMI I NJË GRUAJE (1998)

9. JIBEURO / RRUGA PËR SHTËPI (2002)

8. SEOLGUNGNYEOLCHA / PËRMES BORËS (2013)

7. MIRYANG / MIRIANGU (2007)

6. JIGEUMEUN-MATGO-GEUTTAENEUN-TEULLIDA / TASH SAKTË, ATËHERË GABIM (2016)

5. BOM YEOREUM GAEUL GYEOUL GEURIGO BOM / PRANVERA, VERA, VJESHTA, DIMRI… DHE PRANVERA (2003)

4. SI / POEZIA (2011)

3. OLDEUBOI / DJALOSHI (2003)

2. GISAENGCHUNG / PARAZITI (2019)

1. AGASSI / SHËRBËTORJA (2016)