Vendi ku qindra mijëra njerëz nuk kanë dëgjuar për pandeminë e koronavirusit

Qindra mijëra njerëz të bllokuar gjatë luftimeve të ashpra në perëndimin e largët të Mianmarit, mund të mos dinë asgjë për koronavirus falë bllokimit të qasjes në internet, ku qeveria ndërpreu këtë qasje për shkak të shqetësimeve se interneti ishte duke u përdorur për të ndezur përleshje mes ushtrisë dhe kryengritësve, transmeton Gazeta Metro.

Human Rights Ëatch dhe Amnesty International thonë se mbyllja e zgjatur po e vë jetën në rrezik, jo vetëm sepse po i ndalon njerëzit të raportojnë abuzime të mundshme të të drejtave të njeriut – por sepse i ka shkëputur ata nga fushatat e shëndetit publik në lidhje me pandeminë koronavirus.

“Me një konflikt të armatosur midis ushtrisë Myanmar dhe Ushtrisë Arakan në shtetin Rakhine mes një pandemie, është e rëndësishme për civilët të marrin informacionin e nevojshëm për të qëndruar të sigurt,” tha Linda Lakhdhir, këshilltare juridike e Azisë në Human Rights Watch në një deklaratë.

Që nga e hëna, Myanmar kishte regjistruar gjashtë vdekje dhe 292 raste pozitive nga mbi 64.532 teste, sipas Ministrisë së Shëndetësisë së Mianmar.

KB ka bërë thirrje që ushtria e Mianmar të përballet me një gjykatë ndërkombëtare me akuzën e gjenocidit për mizoritë e kryera nga muslimanët Rohingya.

Përplasjet janë rritur pavarësisht nga ndërprerja e internetit, ndërsa 151 civilë janë vrarë dhe 344 të plagosur në zjarr në mes të janarit dhe majit, sipas letrës.

“Ky nuk është një konflikt që mund të fitohet nga secila palë në fushën e betejës,” tha analisti i pavarur nga Mianmar, Richard Horsey në një prononcim për Grupin Ndërkombëtar të Krizave.

Rakhine, thotë se pa asnjë lidhje në internet, këto mizori po shkojnë të pa raportuara dhe të padokumentuara.

“Të dy ushtritë po kryejnë shkelje të të drejtave të njeriut dhe, pa internet, njerëzit janë larguar nga gazetarët dhe nga OJQ-të lokale dhe ndërkombëtare që ata mund t’i raportojnë këto gjëra,” tha ai.