Shkencëtarët rrisin mini-organe për të parë se si COVID-19 sulmon trupin

Shkencëtarët po rritin organe miniaturë për të parë se si koronavirusi sulmon trupin.

Këto organoide të bazuara në indet e mushkërive, mëlçisë, veshkave dhe zorrëve zbulojnë në një mjedis laboratorik sesi virusi SARS-CoV-2 prek qelizat dhe shkakton aq shumë dëme.

Sipas një artikulli në revistën Nature, ata po u ofrojnë studiuesve një mundësi të paçmueshme për të eksperimentuar me ilaçe të cilat mund të jenë efektive kundër COVID-19.

Megjithëse studiuesit e dinë se sa shkatërrimtar mund të jetë koronavirusi në organet e trupit, është e paqartë nëse disa nga këto dëme shkaktohen nga virusi direkt apo nga përgjigja imune që ajo shkakton.

“Ne e dimë se qelizat vdesin, por ne nuk e dimë se si,” tha Dr Chen, i cili krijon organoide jo nga qelizat e rritura të ngrira si në Universitetin e Kiotos, por nga qelizat burimore pluripotente.

Këto qeliza burimore janë në gjendje të zhvillohen në çdo lloj qelizë në trup, por ato gjithashtu mund të paraqesin një sfidë pasi organoidët e rritur në këtë mënyrë janë më pak të pjekur, kështu që nuk mund të përfaqësojnë me saktësi indin e rritur.

Studimet mbi organet e tjera miniaturë janë në vazhdim, por fusha e hulumtimit organoide është ende në fillimet e saj.