OBSH do fillojë të regjistrojë pacientët në teste klinike nga kjo javë

Testi klinik i Solidaritetit të Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH) – i cili do të shqyrtojë mundësitë për trajtimin e COVID-19, sipas shkencëtarit kryesor të OBSH-së, Dr Soumya Swaminathan gjatë një telefonate me reporterët sot.

OBSH njoftoi javën e kaluar se kishte organizuar testimin për të provuar qasjet e trajtimit të koronavirusit në disa vende dhe krahasimin e të dhënave për të gjetur se cilat trajtime mund të jenë më efektive.

Gjatë njoftimit, OBSH vuri në dukje se shumë vende ranë dakord t’i bashkohen testeve, përfshirë Argjentinën, Bahreinin, Kanada, Francën, Iranin, Norvegjinë, Afrikën e Jugut, Spanjën, Zvicrën dhe Tajlandën.

“Studimet klinike të rastitizuara normalisht kërkojnë shumë kohë, por, përkundër kësaj, ekipa ka qenë në gjendje të përgatisë këtë test”, tha Swaminathan.

“Shpresojmë se do të fillojmë të regjistrojmë pacientët këtë javë”, shtoi Swaminathan.

“Ne duhet të jemi në gjendje të regjistrojmë mijëra pacientë brenda disa javësh ose muajve – nuk mund ta parashikojmë saktësisht tani”.

Numri i pacientëve të regjistruar do të varet nga rrjedhës së pandemisë koronavirus, tha Dr. Ana Maria Henao-Restrepo, zyrtare mjekësore në Departamentin e OBSH-së për Vaksinat e Imunizimit dhe Biologjikëve.

Në një konferencë të veçantë për media të hënën, Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus tha se “studimet e vogla, vëzhguese dhe rastësore nuk do të na japin përgjigjet që na duhen” kur bëhet fjalë për identifikimin e trajtimeve efektive të koronavirusit.