Nju Jorku në shtetrrethim nga ora 11 e natës

Nju Jorku do vendosë shtetrrethim në ora 11 të natës për t’u mbrojtur nga protestuesit.

Nju Jorku po bashkohet me qytete të tjerë në të gjithë vendin për të imponuar kufizime të tilla pas disa ditë dhune.

Kufizimi i lëvizjes së 8.6 milionë nju jurkezëve vjen pas muajsh kufizimesh të vendosura tashmë për shkak të pandemisë koronavirus.

Kryetari i bashkisë Bill de Blasio dhe guvernatori Andrew Cuomo thanë se shpërthimet e dhunës – të cilat lanë dyqane të rrënuara, automjetet e policisë u dogjën dhe u shkatërruan pika të tjera përqark shtetit – nuk i la atyre zgjidhje tjetër. Ata këmbëngulën se qëndruan me demonstruesit paqësorë, me të cilët folur për disa ditë kundër brutalitetit të policisë dhe padrejtësisë racore.

“Ne nuk mund të lejojmë që dhuna të minojë mesazhin e këtij momenti,” tha de Blasio në një deklaratë të shkruar. Cuomo fajësoi “njerëzit që janë në kërkim të shpërqendrimit dhe diskreditimit” të protestave dhe thanë se nuk mund të lejohet të dëmtojnë sigurinë publike.

Të dy udhëheqësit, të dy demokratë, gjithashtu kritikuan disa veprime të policisë, të cilat i panë si nxitje të tërbimit të protestuesve.