Kompjuteri më i fuqishëm në botë angazhohet për të gjetur kurën ndaj koronavirusit

Superkompjuteri i ri Fugaku i Japonisë, i cili këtë javë është shpallur më i fuqishmi në botë, do përdoret për të kërkuar një kurë të mundshme për koronavirusin, transmeton Gazeta Metro.

Fugaku është makina e parë e vendit që drejton listën dyvjecare të superkompjuterëve TOP500 që nga viti 2011.

Është potencialisht i aftë të kryejë deri 513 operacione matematikore çdo sekondë, duke shtypur përmes simulimeve të ndërlikuara në lidhje me koronavirusin dhe trajtimet e mundshme.

Edhe pse nuk do të jetë plotësisht funksional deri vitin e ardhshëm, ekipi që drejton projektin tashmë e ka përdorur atë për të ekzekutuar simulime se si pikat e frymëmarrjes përhapen nëpër hapësira zyre dhe transport publik.

“Shpresoj që IT-ja e përparuar e zhvilluar për Fugaku do të kontribuojë në përparime të mëdha në sfidat e vështira sociale siç është COVID-19”, tha Satoshi Matsuoka, drejtuesi i Qendrës RIKEN për Shkencë Kompjuterike.

Lista TOP500 është përpiluar nga akademikë në SH.B.A. dhe Gjermani – dhe përfshin makina, pronarët e të cilëve kanë vendosur t’i paraqesin ato për vlerësim, megjithëse disa super kompjutera mund të mbahen nga lista për fshehtësi.

Sidoqoftë, nuk ka të ngjarë që ndonjë gjë jashtë një instalimi jashtëzakonisht të fshehtë ushtarak të mund të tejkalojë super kompjuterët në krye të listës për shkak të kostos së energjisë për drejtimin e këtyre makinave.

Megjithëse ka vendin e parë, Japonia është mbrapa Kinës për sa i përket numrit të superkompjuterëve në listën TOP500, me vetëm 30 makina.

Kina ka 226 superkompjuterë në listë, ndërsa amerikanët vijojnë me 114.