Deputetët suedezë: Është koha për BE që të tregojë se është serioze që Kosova të jetë pjesë e Evropës

Deputetët Kristian Demokratët të Suedisë: Gjatë viteve 1990, nacionalizmi në rritje në Ballkanin Perëndimor çoi në një numër të luftrave të përgjakshme ku etnia dhe feja u shfrytëzuan për një qëllim të ndarë. Pas ndërhyrjes ndërkombëtare, ata arritën të ndalonin luftën dhe të arrinin një paqe të brishtë, përcjellë kosova.info

Situata në rajon është ende shumë e tensionuar dhe politikanët e ndryshëm vazhdojnë të përdorin etninë dhe religjionin për të mirën e tyre. Prandaj ekziston rreziku i konflikteve të reja të armatosura.

Në atë zonë rreziku është Kosova. Marrëdhënia me disa fqinjë dhe më pas sidomos Serbia është ende problematike, ilustruar nga fakti se Serbia ka vepruar në mënyrë aktive për të bllokuar anëtarësimin e Kosovës në organizatat ndërkombëtare si Interpoli. Situata e mbyllur nuk ndikon vetëm Kosovën, por edhe Serbinë në qasjen e tyre në BE. Që Serbia të bëhet anëtare e plotë e BE-së, duhet të normalizojë marrëdhëniet e saj me Kosovën dhe Bosnje-Hercegovinën.

Kosova ka një dëshirë të fortë për një marrëdhënie të thellë me BE. Këtë verë, Komisioni Europian njoftoi se Kosova tani po plotëson të gjitha kërkesat për viza, një çështje që Parlamenti Evropian dhe Këshilli Europian tani duhet të miratojnë. Megjithatë, probabiliteti i kësaj ndodh para zgjedhjeve të Parlamentit Evropian në maj të vitit të ardhshëm duket i vogël. Korrupsioni në vend është ende një problem dhe Kosova duhet të bëjë më shumë për ta luftuar atë. Problemi është se ka shumë të rinj pa vende pune në Kosovë, ata po fillojnë të humbasin besimin në BE, pasi që ende nuk ka mbaruar  puna për liberalizimin e vizave, përcjellë kosova.info

Duhet që Kosova të vazhdojë të zhvillojë demokracinë e saj, është e rëndësishme që BE të punojë në mënyrë të tillë që Kosova të ndjejë se marrëdhëniet më të mira tregtare dhe mundësitë më të lehta të udhëtimit brenda BE janë të arritshme. Në një mënyrë, Kosova është sot ku Turqia ishte 15 vjet më parë. Pastaj Turqia dëshironte një qasje në BE. Sot, Turqia po punon në mënyrë aktive për të vendosur veten ne pozitën më të fortë në Ballkan, që do të thotë se disa në Kosovë po fillojnë të shohin një qasje ndaj Turqisë si një alternativë ndaj BE.

Qeveria e Kosovës ka qenë jashtëzakonisht e qartë në punën e saj kundër islamizmit radikal, por nuk është e mjaftueshme që qeveria ta luftojë atë vetëm. Është koha për BE që të tregojë se është serioze që Kosova të jetë pjesë e Evropës. Hapi tjetër është se Kosova po punon më shumë për t’u marrë me korrupsionin, ndërsa në të njëjtën kohë BE po punon për të hequr  liberalizimin e vizave.

Me një përpjekje të tillë të përbashkët, ne e lehtësojmë Kosovën që të afrohet me BE ndërsa hap derën për anëtarësimin e ardhshëm në BE./Kosova.info

Magnus Jacobsson (KD) /Anëtar i Parlamentit nga Bohuslän

Lars Adaktusson (KD) MP

Anders Sellström (KD) Deputetët