COVID-19: Spanja e bën obligative maskën, por me një kusht

Spanja ka marrë vendim për përdorimin e maskave në ambientet ku nuk është e mundur të respektohet distanca shoqërore.

Njerëzit në Spanjë tani kërkohet të veshin maska ​​për fytyrën në hapësirat publike kur nuk mund të sigurohet një distancë minimale prej dy metrash, njoftoi Ministria e Shëndetësisë në një dekret.

Rregulli vlen për të gjithë personat mbi moshën gjashtë vjeç, si në hapësirat e brendshme dhe ato të jashtme. Njerëzit që kanë probleme të frymëmarrjes ose aftësi të kufizuara të papajtueshme me maska, janë të përjashtuar.

“Çdo lloj maske” lejohet për aq kohë sa mbulon hundën dhe gojën, megjithëse ministria rekomandoi maska ​​”higjenike dhe kirurgjike”.

Urdhri i urgjencës: Kryeministri Spanjoll Pedro Sanchez dhe ministrat e tjerë të qeverisë do të takohen sot për të votuar zgjatjen e gjendjes kombëtare të jashtëzakonshme për dy javë.

Gjendja e jashtëzakonshme, me kufizime të rrepta të lëvizjes, filloi 14 Mars dhe deri më tani është zgjatur katër herë, për gjithsej 10 javë, transmeton Gazeta Tribuna.

Ajo me sa duket ka ndihmuar në frenimin e virusit – Spanja ka parë rastet e reja të saj të përditshme dhe vdekjet fillojnë të ngadalësohen – por gjithashtu ka tërhequr kritika nga disa lagje.

Për javë të tëra, disa njerëz linin enë nga dritaret e tyre në mbrëmje si një formë proteste – kjo u përshkallëzua për të marshuar në rrugë javën e kaluar për të kërkuar qeverinë për t’i dhënë fund kufizimeve të lëvizjes.