​‘La Repubblica’: Para dhe mbështetje për Ballkanin Perëndimor, por s’ka drekë falas

BE ka kryer mbështetje të konsiderueshme financiare për Ballkanin Perëndimor për t’u rikuperuar nga koronavirusi pa një premtim të qartë të anëtarësimit, dhe oferta gjithashtu do të thotë “pa drekë falas”, thonë media dhe analistët e BE-së sot, pas samitit të liderëve evropianë dhe Ballkanit Perëndimor.

Sipas tyre, BE po kërkon të rimarrë sundimin e ligjit dhe vlerat themelore në rajon, si një kusht për anëtarësim.

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) beson se Bashkimi Evropian duhet të “luajë me letra të hapura” dhe “të afrojë më shumë vendet e Ballkanit Perëndimor, por jo t’u japë atyre anëtarësim për një kohë”.

E përditshmja e Frankfurtit shtron pyetjen “pse të mos krijosh një partneritet të privilegjuar me rajonin, të forcuar nga mbështetja financiare … nëse nuk ka perspektivë të anëtarësimit në planin afatgjatë”, sepse kjo “do të parandalonte që rajoni të bie në regjime autoritare dhe të rrisë konkurrencën gjeopolitike”.

Duke përsëritur pikëpamjet e mëparshme të qarqeve qeverisëse në Berlin, Paris dhe disa kryeqyteteve të tjera të Unionit, FAZ shtron pyetjen “pse të mos krijoni një partneritet të privilegjuar me rajonin, të forcuar nga mbështetja financiare?”

“Kjo, sigurisht, do të kërkojë një lojë të hapur me letra,” tha e përditshmja gjermane, duke deklaruar se “të dy palët po i përmbahen procesit të zgjerimit, i cili është një guaskë boshe pa substancë.”

“Nëse nuk flitet për anëtarësim të plotë për një të ardhme të parashikueshme, atëherë BE duhet të thotë kështu,” shkruan gazeta gjermane, duke shtuar se BE duhet të sqarojë se çfarë mund të bëhet për të parandaluar që rajoni të bëhet gjithnjë e më autoritar për të rritur konkurrencën gjeopolitike në oborrin e brendshëm të Evropës”, shkruan Frankfurter Allgemeine Zeitung.

E përditshmja italiane ‘La Repubblica’ shkruan se BE mban ‘kuletën’, por që gjithashtu nuk ka ‘asnjë drekë falas’ për Ballkanin Perëndimor, dhe vetëm ata që vërtetojnë se i plotësojnë kriteret dhe kushtet mund të presin që BE të hapë derën e tyre.

Ndërsa Euobserver me qendër në Bruksel është i mendimit se BE-ja “përsëriti ‘ofertën e martesës” për kandidatët nga Ballkani Perëndimor “dhe kjo reflektohet në mesazhin se “BE përsërit përsëri mbështetjen e saj të pakthyeshme për perspektivën evropiane “të rajonit.

Mendime jozyrtare të diplomatëve dhe zyrtarëve në BE janë dëgjuar në media se Kina dhe Rusia nuk janë aq të rëndësishme, pasi Ballkani Perëndimor është jashtëzakonisht i lidhur ekonomikisht me Bashkimin Evropian prej nga vijnë investimet.

Natalie Tochi, drejtoreshë e Institutit Italian për Çështje Ndërkombëtare dhe këshilltare e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së Josep Borrell, thotë “nuk ka rrezik që Ballkani Perëndimor të lundrojë drejt ‘Eldorados kineze”, por që rajoni do të shembet ekonomikisht nën peshën e tanishme të epidemisë me koronavirus.

E përditshmja spanjolle ‘Mundo’ konkludon se video-konferenca midis udhëheqësve të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor është “një reflektim i përpjekjeve të Bashkimit Evropian për të shmangur një rezultat kaq dramatik”.