Windows 10 ndalon “sulmin nga hakerat në të gjithë sistemin”

Microsoft ka lëshuar një aktualizim urgjent të Windows 10 pasi detajet për një problem të madh u zbuluan në internet.

Përdoruesit u kërkohet të rinovojnë PC-të dhe laptopët e tyre menjëherë, për të parandaluar që hakerat ta shfrytëzojnë.

Hakerët mund të përdorin gabimin për të marrë në distancë të gjithë sistemet kompjuterike. Kjo do t’i lejonte ata të drejtonin kodin me qëllim të keq, duke shkatërruar potencialisht jetën kibernetike të një viktime.

Këto sulme mund të shkallëzohen shpejt dhe të përhapen midis viktimave, kështu që rregullimi i të metës është i rëndësishëm.

Akoma më keq, ekspertët kibernetikë në Cisco paralajmëruan se sulmet duke përdorur virus mund të përhapet shpejt.

“Shfrytëzimi i kësaj dobësie hap sisteme deri në një sulm ‘të mprehtë’, që do të thotë se do të ishte e lehtë të kalosh nga viktima te viktima”, shkroi ata.

Kjo është e njëjta lloj teknike që ndihmoi sulmet famëkeqe WannaCry dhe NotPetya të përhapet shpejt në 2017.

Lajmi i mirë është se megjithëse u zbuluan detaje, kodi aktual i shfrytëzimit nuk u zbulua. Nuk është e qartë se si u zbuluan detajet e gabimeve në internet.

Si të përditësoni Windows 10

  • Thjesht shtypni butonin Start, pastaj shkoni te Settings, i cili ka një ikonë me cogwheel.
  • Tjetra, zgjidhni Update & Security dhe pastaj Windows Update.
  • Kjo duhet të fillojë azhurnimin dhe ka të ngjarë të përfshijë rifillimin e të gjithë sistemit tuaj.
  • Vlen të siguroheni që të bëni kopje rezervë të skedarëve tuaj përpara çdo azhurnimi.
  • Versionet e reja të sistemit operativ pas azhurnimit duhet të jenë 18362.720 ose 18363.720.

Pavarësisht nga kjo rregullim i fundit, duhet të bëni një përpjekje që gjithmonë të azhurnoni programin tuaj Windows 10 sa më shpejt të jetë e mundur.

Përditësimi i rregullt i PC tuaj ju mbron nga sulmet më të fundit në internet. Dhe nëse nuk e mbani pajisjen tuaj të azhurnuar, po e vendosni veten në rrezik të rritur për tu hakuar.

Windows 10 kohët e fundit la shiritin e kërkimit të thyer për një ditë të tërë. Dhe kushdo që përdor një Windows Phone duhet të marrë parasysh përmirësimin menjëherë.