Shkencëtarët zbulojnë yllin e xhuxhit të bardhë “pulsues” në një sistem binar

Astronomët kanë zbuluar një yll xhuxh “pulsues” të bardhë që mund të ketë të dhëna për strukturën e diellit tonë.

Ylli është pjesë e një sistemi të yjeve të dyfishtë, i njohur gjithashtu si një “binar i eklipsit” që do të thotë dy yje të rrotullohen nga njëra-tjetra.

Pulsimet nga ky yll u zbuluan duke përdorur HiPERCAM, një aparat fotografik revolucionar me shpejtësi të lartë të zhvilluar nga një ekip i udhëhequr nga profesori Vik Dhillon nga Departamenti i Fizikës dhe Astronomisë i Universitetit të Sheffield.

“Përcaktimi nga se çfarë është krijuar një xhuxh i bardhë nuk është i drejtpërdrejtë sepse këto objekte kanë rreth gjysmën e masës së Diellit, të paketuar në diçka në lidhje me madhësinë e Tokës” shpjegoi Dr. Steven Parsons, nga Departamenti i Fizikës së Universitetit të Shefieldit dhe Astronomia.

Kjo do të thotë që graviteti është jashtëzakonisht i fortë në një xhuxh të bardhë, rreth një milion herë më i madh se këtu në Tokë, kështu që në sipërfaqen e një xhuxhi të bardhë një person mesatar do të peshonte rreth 60,000,000 kg.

Graviteti bën që të gjithë elementet e rënda në xhuxhin e bardhë të fundosen në qendër, duke lënë vetëm elementet më të lehtë në sipërfaqe dhe kështu përbërja e vërtetë e tij mbetet e fshehur nën të.