Shkencëtarët jenë në gjendje të manipulojnë ëndrrat

Studiuesit në MF Media Lab’s Fluid Interfaces përdorën një teknikë të quajtur inkubacion të synuar të ëndrrave.

TDI përdor një fazë të hershme të gjumit, e njohur si hipnagogji, për të formuar me vetëdije atë që do të ëndërrojë gjumi, trt.

Hipnagogjia, faza më e hershme e gjumit, është e ngjashme me fazën REM (Lëvizja e Shpejtë e Syrit) për sa i përket  trurit dhe përvojës, megjithatë personat që flenë mund të dëgjojnë akoma audio gjatë hipnagjisë.

Duke përdorur një gjurmues të gjumit të veshur me dorë, i cili mund të zbulojë ndryshime të shumta si p.sh. zemra e përdoruesit, ngarkesat elektrike në lëkurë, lëvizja e gishtave, studiuesit mund të tregojnë kur gjumi hyn në hipnagji dhe mund të luajë audion në të.

Sipas studimit, mbi dy të tretat e raporteve të subjekteve përmendën ëndrrat që pasqyrojnë kërkesat audio. Një pjesëmarrës përshkroi se si ndiqnin rrënjët e një peme, ndërsa një tjetër kujtoi një pemë nga fëmijëria e tyre.

Sidoqoftë, pasi shumë nga aspektet e manipulimit të ëndrrave nuk janë kuptuar, është e paqartë të thuhet se si zhveshja e ëndrrave të një gjumi mund t’u sjellë dobi.

Eksperimentimi i ri udhëzon ëndrrat drejt temave të veçanta “në fillimin e gjumit”, të cilat më pas mund të lejojnë që informacioni të përfshihet në përmbajtjen e ëndrrës.

Rezultatet e këtij seminari janë përdorur për të botuar një botim të veçantë mbi Inxhinierinë e ëndrrave për revistën Ndërgjegjja dhe Njohja.