Dielli është ‘jashtëzakonisht i qetë’, thonë shkencëtarët

Ylli ynë mund të jetë në një fazë jashtëzakonisht joaktive në krahasim me homologët e tij galaktikë, tregojnë studime të reja.

Hulumtimi i fundit përdori të dhëna nga Teleskopi Hapësinor Kepler për të krahasuar shkëlqimin e diellit tonë me yje të tjerë të ngjashëm diku tjetër në univers.

Sipas hulumtimeve të reja, dielli duket të jetë më aktiv se ata qindra yje të ngjashëm bazuar në ndryshimet e shkëlqimit.

Studiuesit studiuan gjithashtu më shumë se 2.500 yje të ngjashëm me Diellin me periudha të panjohura rrotullimi, të cilat treguan se shkëlqimi i tyre luhatet shumë më pak se ai i grupit tjetër.

Shkencëtarët ngushtuan grupin e parë të kandidatëve të krahasueshëm nga një katalog i gjerë i të dhënave për matjen e regjistruar nga Teleskopi Hapësinor Kepler i Nasa, duke zgjedhur yje me një temperaturë të ngjashme sipërfaqe, moshë dhe periudhë rotacioni.

Ata zgjodhën të shikojnë yjet që rrotullohen një herë rreth boshtit të tyre brenda 20-30 ditëve, megjithëse nuk përcakton periudhën e rrotullimit të të gjithë yjeve.