Shqip English
Në numrin e ri të Gazetës Tribuna:

Obligacionet nuk janë të sigurta

09:05 / E premte, 12 Korrik 2013
0
Zachary Karabell/Reuters

Tregu i vjetër i aksioneve klishe “shit në maj dhe largohu" deri më tani ka dëshmuar të pavërteta. Në vend të kësaj, janë bonot e tregut që aq shpesh perceptohen si rrezik i ulët dhe i varur që kanë kafshuar investitorët. Në fakt, qershori ishte një nga muajt më të këqij për bonot në shumë vite. Rëniet ishin mjaft të pjerrëta për të shërbyer si një kujtesë akute se asgjë në botën financiare është pa rrezik.
Stoqet janë rritur me paqëndrueshmërinë për më shumë se katër vjet. Megjithatë paratë janë derdhur në bono. Kjo ndryshoi në mënyrë dramatike në qershor, me investitorët duke tërhequr 28 miliardë dollarë nga fondet e obligacioneve, tërheqja më e madhe mujore që nga vitit 2007. Pimco, një nga menaxherët e bonove të mëdha në botë, e pa si diçka normale rënien në 2.6 për qind të Fondit Total Return, dhe investitorët tërhoqën 14 miliardë dollarë nga Pimco.

Shkaku i afërt ishte takimi i Rezervës Federale dhe deklaratat e mëvonshme nga kryetari Ben Bernanke. Bernanke tha se në qoftë se ekonomia amerikane vazhdon rrugën e saj graduale drejt forcimit dhe stabilitetit, Fed-i do e konsiderojë këtë duke i dhënë fund blerjeve prej 85 miliardë dollarë të obligacioneve në muaj.
Shkaku tjetër ishte frika se kalimi i Kinës nga një ekonomi e bazuar mbi eksportet dhe infrastrukturën në një aktivitet të bazuar të konsumatorit vendas do të rezultojë në aktivitete shumë më të dobëta për të ardhmen e afërt. Ky kombinim me interpretime të Fed politikës, dërgon investitorët në shitjen e sa më shumë borxheve të tregut që disa çmime kanë rënë afër 10 për qind në një çështje javësh.

Që nga kriza financiare 2008-2009, bota financiare ka qenë e nxitur kryesisht nga frika dhe rreziku. Menaxherët e pasurisë do të ju thonë se klientët të cilët dëshironin tu kthehen shumat dyshifrore në vitet e 90-ta dhe 2000 se janë obsesionuar pas "kthimit mbi kapitalin" për "kthimin e kapitalit". Fondet pensionale, të cilat përbëjnë trilionë dollarë të aktiviteteve të investuara, janë kapur në një lidhje shumëvjeçare ndërmjet detyrimeve të tyre dhe supozimet e kthimit. Bordet e tyre kanë qenë të fokusuar në mbajtjen e aseteve që ata kanë. Rezultati neto është se obligacionet, dhe sidomos thesaret amerikane, janë parë si siguri përfundimtare.
Çfarë tregon turbullira e qershorit në tregun e bonove, megjithatë, është ajo që njerëzit duhet të kenë njohuri të gjithë së bashku: se nuk ka asnjë gjë të tillë të sigurt.

Megjithatë, obligacionet janë të mbrojtura në mënyrë rutinore. Shkoni tek Investopedia, një nga burimet më të popullarizuara në internet për të investuar, dhe ju do të shihni një artikull të tërë nën titullin "Pse Obligacionet janë ideale për siguri dhe të ardhura". Investitorët e të gjitha vijave do të sulmojnë në mënyrë rutinore tregun e aksioneve, si një kazino, duke i parë me skepticizëm pasuritë e patundshme, dhe pastaj do të deklarojnë një preferencë për obligacionet komunale ose të borxhit të qeverisë amerikane.
Atë çfarë qershori tregoi është se obligacionet përfaqësojnë një flluskë të sigurisë. Po, fjala "flluskë" është rritur këto ditë në një shkallë absurde. Por në aspektin e ndjenjave të bonove, ajo është e merituar. E vetmja pasuri tjetër që i afrohet manisë së sigurisë është ari, dhe ne kemi parë atë ar gjatë muajve të fundit duke u zhytur në më shumë se 30 për qind. Tregu i bonove është shumë herë më i madh sesa ai i arit, me pronat e bonove globale në tejkalim të 60 trilionë dollarëve.

Obligacionet janë thjesht një tjetër instrument financiar tërësisht i varur në integritetin e sistemit financiar. Ashtu siç James Carville shkëlqyeshëm vërejti në vitet e 90-ta, "Dikur mendoja nëse ndonjëherë ka pasur ri-mishërim, dëshiroja të rikthehesha si President apo Papë apo bejbollist. Por tani dua të kthehem si treg i bonove. Ju mund të frikësoni të gjithë”. Obligacionet mund të jenë kontrata midis huadhënësve dhe huamarrësve, por ato funksionojnë si çdo instrument tjetër financiar nëse ato shiten me çmime dhe tregtohen si stoqe dhe derivate.

Kjo është arsyeja pse kur Fed pëshpërit se politika e saj mund të ndryshoj, një ndryshim që shumica e njerëzve presin trilionë dollarë të fillojnë të rrjedhin në një çështje javësh apo edhe ditësh, si lojtarë të mëdhenj në këtë përpjekje të çmimeve. Nëse ndryshimet e tilla shkojnë mirë, kjo nuk është punë e madhe përveç disa dhimbjeve në rritje ose fitim. Por nëse ato nuk bëjnë punë të mirë siç ndodhi në vitin 2008 dhe sërish në vitin 2009, dhe pastaj me Evropën dhe Greqinë në vitin 2011, atëherë kujdes. Të gjitha këto kriza financiare buronin nga kredia gjoja e sigurt dhe e shurdhër dhe tregjet e bonove.

Megjithatë, përgjigja nuk është të kërkojmë strehë gjithnjë e më ekzotike. Ari ka dëshmuar të jetë ar i budallait. Në një konferencë të cilën e kam ndjekur për investitorët e lartë të vlerës neto, ekzistonte një sesion i tërë i përkushtuar investimit në plantacione të kokosit, sepse edhe në qoftë se sistemi financiar global dështon, njerëzit do të kenë nevojë për ushqim dhe naftë. Të gjitha janë të vërteta, por ende dyshimi se kur të bie sistemi, pronarët kokosit do të jenë ata me të qeshur të fundit.

Kërkimi për investime pa rrezik është sikurse kërkimi i një fontane të të rinjve, tërheqëse por në fund të fundit e pafrytshme dhe më keq një kurth. Kërkimi për sigurinë në investime është ekuivalenti financiar i kërkimit për sigurinë në përgjithësi. Qeveritë shkojnë dhe kërkojnë gjatë për të siguruar sigurinë totale, kështu që të njëjtën gjë e bën edhe bota financiare. Problemi është vetë kërkimi. Rreziku është pjesë e detit në të cilën ne të gjithë notojmë. Ju mund të keni shumë, por ju nuk mund të ketë asgjë. Qershori ishte një zgjim nga gjumi, me shpresë se ju do të bëni mirë në këtë botë. Mundohuni të shmangur atë, dhe ju do të sjellë atë.
 

Komento:

VËREJTJE: Gazeta Tribuna mban të drejtën e përzgjedhjes së komenteve që do të publikohen. Komentet që përmbajnë gjuhë të urrejtjes, përmbajnë sharje dhe lëndime, si dhe komentet që nuk ndërlidhen me artikullin në të cilin komentoni, nuk i publikojmë.

Ju faleminderit!

Nga Rubrika
Ballina e Gazetës 24 Tetor 2014
  • Të fundit
  • Më të lexuara
  • Më të komentuara
© Copyright 2014 - Gazeta Tribuna. Të gjitha të drejtat e rezervuara. Site by Kreatoda